«There’s 400.000 men on this beach.»


dunkirk-poster-3Da Tyskland invaderte Frankrike, oppfylte Storbritannia sin forsvarsallianse og sendte BEF, British Expeditionary Force, over kanalen. De så kanskje for seg en stillingskrig som den 25 år tidligere. Verden hadde utviklet seg, og tyske styrker smadret det belgiske og franske forsvaret alarmerende fort, og det ble klart at de ville være umulige å stoppe. Tyske styrker avskar den britiske styrken og Belgias forsvar fra den 1. franke arme, og britene ble presset sammen i en stadig mindre lomme rundt den franske byen Dunkerque. Den 24. mai 1940 godkjente Hitler en plan fra den tyske overkommando om å stoppe fremrykkingen.  Tyske panserstyrker ville løpe en unødvendig risiko inne i tettbebygde områder. (En læresetning den lille korporalen tilsynelatende hadde glemt 2,5 år senere når han selv var den tyske overkommando, og det handlet om en grå industriby ved Volgas bredder.)

Stoppen ga britene tid til å konsolidere posisjonen sin, og planlegge arbeidet med hente den britiske armeen hjem…

Jeg er ikke ubetinget begeistret over alt Christopher Nolan gjør.  Hans Batman-triologi er oppskrytt, Man of Steel suger svett eselpung, men Inception er strålende og Interstellar var OK. Nå skal han bringe slaget om Dunkirk til det store lerretet og den første traileren er klar.

Dette ser slett ikke verst ut.  Det er riktignok et tilfelle av den håpløse klisjeen «Alle tyske fly høres ut som en Stuka», men jeg håper det bare er et tilfelle av sløv lydmiksing på selve traileren.  Det er ikke uvanlig at de bruker foley’er som erstatning for linjer som avslører deler av plottet, i en trailer. Stukaene i mai 1940 hadde fortsatt Jeriko-trompeter,  sirenene som ga det karakteristiske hylet når de gikk ned i stup, utviklet for å skremme livsskiten ut av alle som befant seg i målområdet. Så lyden er ikke helt anakronistisk. Det visuelle ser i det minste veldig bra ut, og Tom Hardy i en Spitfire kan da ikke bli feil?

I løpet av noen hektiske dager ble 330.000 soldater, britiske, franske og belgiske, evakuert av en armada av små og store båter. Den minste er bevart på Imperial War Museum i London, og det er bokstavelig talt en jolle! Tusenvis av frivillige sivile hjalp til med å hente hjem troppene, og når røyken la seg måtte Tyskland erkjenne at de hadde latt en eventyrlig sjanse til å sette Storbritannia ut av spill for mange år, gå fra seg. For ikke bare hadde de fortsatt en hær, Luftwaffe hadde fått en forsmak på RAFs nye jagerfly.

Tyskland satte i verk en halvhjertet forberedelse til invasjon, smertelig klar over at britene nå ikke bare hadde geografien på sin side, men også hundretusenvis av soldater, som riktignok hadde måtte gi opp store deler av utstyret sitt. Men det tar flere år å trene en soldat,  å lage en ny rifle tar bare noen dager.

Dunkirk var på dermed en og samme tid Storbritannias største fiasko og største seier så lang i den andre verdenskrig.

Dunkirk har Norgespremiere 19. juli 2017.