Ansiktløft for en 80 år gammel tante.


lufthansa_tanta_ju[Hamburg: Lufthansa] Deutsche Lufthansa Berlin Stiftung (DLBS) sin Junkers Ju52 vil være på vei inn i det nye sesongen i begynnelsen av mai, i bedre form enn noen gang. Den omfattende overhalingen av veteranflyet, bygget i 1936, ved Lufthansa Technik i Hamburg er nå «på oppløpssiden».

Akkurat i tide til 81-årsdag av D-AQUI på 6 april 2017 – datoen da dette flyet, bygget på Junkers fabrikk  i Dessau, ble levert til det opprinnelige Lufthansa for nøyaktig 81 år siden. En offisiell avduking  i Hamburg er planlagt for denne dagen, og vil bli ivaretatt av det som kan røre seg av politiske storfolk i hansabyen. Tross altvar det Hamburg avdeling for kultur som, på sensommeren 2015, tildelte «Tante Ju» tittelen «bevegelig monument», verdens første kommersielle passasjerfly til å motta denne æren.

Like etterpå fikk Ju52 gjengen litt av et sjokk: på grunn av et brudd i et sentral stag, måtte 2015sesongen avsluttes før tiden av sikkerhetsmessige årsaker. I løpet av det omfattende reparasjonsarbeider, ble metalltretthet også påvist i andre strukturelle elementer – særlig de nedre vingebjelkene. Med tunge hjerter besluttet styret i DLBS, i samråd med ett team av spesialister som arbeider under teknisk direktør Matthias Panten, å kansellere 2016 sesong helt og holdent og investere i en omfattende total overhaling stedet for å håndtere nødvendige reparasjoner én etter én. Hundrevis av enkeltdeler måtte produseres og monteres med millimeter-presisjon i løpet av reparasjonene – i henhold til skriftlig referansemateriale fra 1940-tallet. Blant annet ble «Tante Ju» utstyrt med helt ny bordkledning på undersiden av vingen, noe som krevde omtrent 70 lengder av aluminiumshud og 22.000 nagler. Innen flyet er  klar til å fly til Holland for et nytt strøk maling, vil den omfattende overhaling har krevd over 20 000 timer med arbeid, og overhalingen av vingene alene vil ha kostet over en million euro, i stedet for det opprinnelig budsjettanslaget for hele restaurasjonen på 900.000 til 400.000 euro – selv om noen av disse midlene har blitt gitt av offentlige myndigheter til bevaring av historiske monumenter. Men igjen, det fryktelig lange halvannet året i verkstedhangaren i Hamburg har vært en real dukk i ungdomskilden for «Die Grande Dame der Lüfte» og Matthias Panten er overbevist: «Hun har nå muligheten til å oppleve 100 årsdagen sin på vingene!»

Akkurat hvor mye fansen har lengtet etter den «gamle tante» å ta til luften igjen gjenspeiles i billettsalget på DLBS: 75 % av de planlagte flygingene til D-AQUI rundt om Tyskland fra mai til oktober er allerede fullbooket.

Foto: Lufthansa.