St.Valentines dag


rom_santa_maria_in_cosmedin_reliquien_des_hl-_valentin_von_terni14. februar, er handelsstandens dag for hjerter og rødt.  Som singel er det egentlig ikke så mye man legger merke til.  Det er noen dedikerte filtre på snap,  det er de før nevnte røde hjertene på alskens juggel fritt omsatt, men så lenge mesteparten av dagen ble tilbragt på et hektisk kontor er det ikke akkurat tid for å sture.

Men hvem var St. Valentine som dagen er oppkalt etter?  Som mange helgener i ur-kirken er det litt uklart. En periode holdt den katolske kirke seg med intet mindre enn 3 St.Valentine’r.  I dag holder de fleste kirker seg til tradisjonen om at det kun var en: Valentine var biskop i Interamna, dagens Terni, i Italia, i det tredje århundre. Under et besøk i Roma ble han arrestert, torturert og led martyrdøden 14. februar 273.

Hvorfor skulle så akkurat han bli symbolet for kjærlighet, kåtskap og våryrhet? Vel,  i gamle dager trodde man at fuglene parret seg i midten av februar, og sevjen steg, bokstavelig talt, når våren kom.  Varmere og lysere dager medførte lettere antrekk, og folk så vel generelt lysere på livet, vel vitende om at nok en vinter var overstått.

Det er dermed mer nærliggende å anta at det som i så mange andre tilfeller er et eksempel på at kirken har rappet en før-kristen høytid, gitt den et kjapt strøk maling og nå forsøker å selge den inn som sin egen. Akkurat som kristmessen egentlig er en blanding Saturnalia og Yuletide (her til lands kaller vi jo fortsatt kristmess for «jul»), påsken rapper fritt fra førkristne feiringer av vårjevndøgn, så vel som den babylonske oppstandelsesfeiringen av Ishtar, og Allhelgensaften er Samhain, komplett med uthult grønnsaker med lys i.

Samme kan det være. I populærkultur er uansett St.Valentines day uløselig knyttet til mafiaen.  Den 14. februar 1929 ble 7 medlemmer av banden North Side Irish skutt ned av Al Capones South Side Italians i Chicago. Det som senere ble kjent som St.Valentinesdag-massakren var starten på den blodige sisteakten i mafiaen gullalder under forbudstiden.

St. Valentine's Day Massacre, 1929

Bilder:
St.Valentines relikvie i Roma,  fotografert av Dnalor_01 og publisert på Wikimedia Commons under (CC-BY-SA 3.0)
Åstedsfoto av St. Valentinesdag-massakren Hulton Deutsch via Getty Images under Fair Use