Arkivfoto 008 – [Westland Wendover]


Noen ganger støter du på arkivbilder du nesten mistenker må være resultatet av Photoshop og for mye fritid. Dagens er et slikt ett.

westland-p12-wendover-0Kunne denne stygge andungen fly?

Westland Lysander var en britisk fly for nærstøtte/observasjon/kommunikasjon, produsert av Westland Aircraft i bruk umiddelbart før og under andre verdenskrig. Etter å ha blitt foreldet i sin opprinnelige rolle, gjorde flyets eksepsjonell egenskaper for VSTOL (Very Short Take Off and Landing) at det ble et viktig redskap for de hemmelige tjenester. Ved hjelp av små, uforberedt flystriper bak fiendens linjer kunne SOE plassere ut og hente tilbake agenter, særlig i det okkuperte Frankrike ved hjelp av den franske motstandsbevegelsen. Britiske fly i samarbeidsrollen ble tradisjonelt oppkalt etter mytiske eller historiske militære ledere; i dette tilfellet den spartanske generalen Lysander.

Lysander var egentlig aldri godt egnet for det flyet var utviklet som.  Hæren og luftforsvaret ønsket et fly som kunne bruke til artilleriobservasjoner, men hverken konstruktøren eller pilotene han intervjuet før han kastet seg over oppgaven, hadde tydeligvis tatt det i betraktning. I stedet ble flyet utviklet med høy stabilitet i lav hastighet, VSTOL-egenskaper, og slitestyrke.  Så ikke overraskende var Lysander nok et eksempel på et fly som trivdes best i en helt annen rolle enn det ble utviklet for.

En vanlig Lysander så ut som V9552 under her. V9552 er restaurert til flygedyktig stand av the Shuttleworth Collection og bærer nå kjennetegnet V9367.

westland-lysander

Hva med vanskapningen på arkivbildet?  Vel britene hadde før krigen forelsket seg i konseptet «kanontårsjagerfly».  Ideen var at en jager kunne utstyres med et moterne motorisert kanontår med 2 eller 4 tunge mitraljøser, og oppnå et mye større angrepsfelt enn et fly med fast monterte våpen, der hele flyet må brues for å sikte.

De satte et par utgaver i produksjon, det mest kjente er nok Boulton-Paul Defiant. Det viste seg å være et ubrukelig konsept i praksis. Den økte tyngden og det faktum at kanontårnet ikke kunne traversere raskt nok for å følge et fiendtlig fly i nærkamp gjorde at hele greia ble lagt på hylla.

Før det ble skrinlagt rakk Westland å utvikle sin prototype. P.12 Lysander Delanne, med det uoffisielle navnet «Westland Wendover», utnyttet den såkalte «Delange vingen», eller tandem-vingen.  Ikke å forveksle med et biplan (der vingene er mer eller mindre rett over hverandre vertikalt), har Delanne-fly to sett vinger i stort sett samme horisontal plan.

Det ble med en prototype, utstyrt med et falsk kanontårn (planen var et tårn med fire 4 12,7mm mitraljøser).  Utrolig nok var K6127 etter sigende en drøm å fly, selv om det så ut som det uheldige resultat av en amorøs natt mellom en Lysander og en Lancaster. westland-p12-wendover-1

Ikke overraskende finnes det modellbyggere som liker slike rariteter, så det finnes både fulle byggesett, og konverteringssett ment for donorbyggesett av en vanlig Lysander, men det vil nok kreve litt leting for å finne dem.

(Hovedbilde: «Ukjent opphav, antatt å være i Public Domain».  Bildet av Westland Lysander: Nigel Ish – Own work, CC BY-SA 3.0 via Wikipedia)