Leselystig 16: Språk-kyndig


Det er ikke kun skjønnlitteratur som lurte under juletreet i år. Jeg er generelt en fan av militærehistorie, men også andre rariteter, men jeg har jo også et nyttårsforsett om å bli mer språkmektig.  Så kanskje det var årsaken til at det lurte ikke bare én men to bøker om språk i pakkehaugen.  Jeg slår de likegodt sammen til en artikkel.

wookHow to Speak Wookiee

Av Wu Kee Smith, Ilustrert av Jake
Chronicle Books – 2011  ISBN: 9781452102559
Ikke så mange s. Julegave, finnes hos adlibris (140,-)

xlatinX-treme Latin

Av Henry Beard
Gotham Books – 2005  ISBN: 9781592401048
108 s. Julegave, finnes hos adlibris (106,-)

For å ta den første først: Undertittelen er A Manual for Intergalactic Communication. La oss først slå fast at dette ikke er en uttømmende behandling av språket. Men i motsetning til veldig mange andre språkbøker inneholder den noe svært praktisk, nemlig en liten dings der du kan høre uttalen ved å trykke på tastene. En uvurderlig hjelp, særlig hvis du ikke helt takler å vri tungen rundt de gutturale lydene. (WHA RRUGH WAGH-OH-OH? AHHOWWWAHOW AWRGHH!!) Som kjent er wookier kjent for å være en smule nærtagende. Så det kan være lurt å kunne spørre «Skal du spise opp det der?», «Det er så postmoderne» eller «Møt meg ved skiheisen» på deres eget språk.

Bok nummer to, som lover All the Latin You Need to Know for Survival in the 21st Century, er en mer tradisjonell frasebok. Den tar utgangspunkt i at Latin er forbausende tilstedeværende i moderne tid til å være et dødt språk. Tenk bare på legestanden, eller innen jussen.  Ikke bare lærer du her praktiske fraser som «jeg tok feil av kopimaskinen og makulatoren» og «hei kompis, er det håndbagasjen din, eller har du nettopp plyndret Kartago?».  Du lærer også hvordan du elegant kan fornærme plebeiere uten at de oppfatter det. Om du for eksempel sier til en ubrukelig kollega Mande merdam et morere, og vedkommende insisterer på å få vite hva det betyr, anbefaler boken å oversette det som «Keep up the good work!» i stedet for det det egentlig betyr: «Eat shit and die!»

Du vet aldri når du plutselig kan få bruk for litt latin.

gladiator

Ved hjelp av denne boka kan du trygt Solve lora infernis!