Tegnet magi 35: Adventures in the Rifle Brigade


Det har vært jul,  noe som betyr en snau halvmeter med bokhylleinventar har blitt tilført boet.  Med andre ord kommer det til å bli en del runder med «Tegnet magi» og «Leselysten»  de nærmeste ukene.

Jeg starter likegodt med en Trade Paper Back signert selveste Garth Ennis.  En tegneserieforfatter både jeg og brodern har et godt forhold til. Han er nok mest kjent for Preacher, og her har han fått med seg tegneren Carlos Ezquerra som også er en gammel kjenning fra Preacher.

adventuresriflebrigade-1

Adventures in the Rifle Brigade

Av Garth Ennis & Carlos Ezquerra. Image. ISBN 1-4012-0353-1

Utgitt 2004  (Samler begge Vertigo-miniseriene «Adventures in the Rifle Brigade») – Julegave, finnes på adlibris til 128,-.

Denne utgivelsen samler to Vertigo-miniserier. Den første serien, Adventures i Rifle Brigade, ble utgitt i 2000. Oppfølgeren, Adventures i Rifle Brigade: Operation: Bollock, ble utgitt i 2001 og 2002.

The Rifle Brigade er en britisk spesialstyrke med commandos ledet av kaptein Darcy og bemannet med en rekke underlig og til tider avvikende soldater fra ulike britiske byer og allierte nasjoner. De to historiene dreier seg om enhetens ulike hemmelige oppdrag i Europa og Afrika og deres relevans for de alliertes seier.

«Operasjon: Bollock »  fokusert spesielt på lagets diplomatiske og actionfylte forsøk på å få tak i den manglende testikkelen til Adolf Hitler. Det foregår i det lille arabiske landet Semmen og involverer mange interessenter, tyske, amerikanske og britiske. (De amerikanske interessene er representert ved Maryland Smith, en åpnebar parodi på Indiana Jones. )

I tillegg til Kaptein Darcy, et klassisk eksempel på britisk overklasse av den typen der slektstreet er av typen poppel, består enheten av Darcy’s nestkommanderende , secondløytnant Cecil ‘Doubtful’ Milk.  Milk er en følsom, innesluttet skaphomse. Men hans militære ferdigheter overskygger hans stadige forsøk på å få Kaptein Darcy til å oppfylle hans siste ønske på dødsleiet. (Dødsleier som hver gang blir avslørt som iscenesatt av Milk selv.)

rb0

Sersjant Crumb er den største mannen i de britiske styrkene. Etter at hans foreldre emigrerte i skrekk når han ble født, spiste han sin onkel og havnet i offentlig omsorg. (Tenk Lennie Small fra Of Mice and Men). Corporal Geezer er en gategutt fra Øst-London, som ble tiltalt for tilsammen 413 drap, men fikk saken henlagt i bytte mot å verve seg til The Rifle Brigade, mens Hank the Yank, født «i koloniene» er gruppens sprengningsekspert.  Sist men ikke minst er det Darcys private sekkepipeblåser,  kun kjent som The Piper, som har gått i arv i slekten siden krimkrigen.

Dette er uhemmet harselas med de gamle «action war comics» fra 60-70 tallet, og Ennis leker seg med alle de klisjeene han kan komme på når det gjelder slike historier. Her er det sadistiske Gestapo-agenter, stirbrystede SS-torturister, nazistisk overtro, britisk stiff upper lip, amerikansk gung-ho, og forbausede nok ingen åpenbare miltærhistoriske brølere i bakgrunnen.  Ezquerra har gjort hjemmeleksen og sjekket referansene sine, så utstyr, uniformer og kjøretøy blir riktig. rb1

Dette er ikke Ennis på sitt mest giftdryppende infame. Selvsagt er alle karakterene usmakelige gærninger, men når du måles opp mot Nazi-Tyskland, så blir de nødvendigvis heltemodige på sitt vis.  Noen synes kanskje fremstilingen av «Doubtful» sine fordekte fremstøt på å få seg en omgang med kaptein Darcy er en smule umusikalsk, men de holder seg innafor.  Tross alt er ikke målet for satiren homfili i seg selv, men den undertrykte homoerotiske stemningen i mange av de gamle «soldat-seriene».

Du burde nok enten ha lest noen av de gamle seriene, eller i det minste sett filmer som «Ørneredet» for å ha fullt utbytte av alle vitsene, men det var definitivt en innertier for undertegnede!