Heder og ære


kabulForsvaret har skrevet om hvordan en norsk spesialsoldat har blitt hedret av Spania med en medalje for sin innsats i en aksjon i Afghanistan 11. desember 2015.

Soldaten fra Marinejegerkommandoen var støtte for en avdeling fra den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) som rykket ut etter et angrep på den spanske ambassaden i Kabul der flere spanske gisler var tatt, og han bidro til at disse ble reddet,

Under den dramatiske aksjonen ble den norske marinejegeren truffet av tre skudd. Den afghanske tolken hans ble også truffet. Tolken er hedret under en seremoni i Kabul, mens det altså var den spanske ambassadøren til Norge som stod for overrekkelsen av medaljen til den norske soldaten.

Men hvilken medalje var det de to fikk?

silver_medal_of_the_police_order_of_merit_spain-svgForsvaret omtaler den pussig nok med et engelsk navn: Police Order of Merit Silver Medal.   Litt googling senere fant jeg at medaljen på spanske heter: Orden del Mérito Policial, Medalla de Plata. Hvorfor Forsvaret oversatte navnet til engelsk, og ikke til norsk skal jeg ikke gjette på.

Denne ordenen ble innstiftet 18. juni 1943, som et hederstegn til politimenn som har gjort en ekstraordinær innsats.  Opprinnelig var det tre valører, gull, sølv og bronse.  Men i 1964 fjernet de bronsekategorien og innførte i stedet to nye grader «rødt kors» og «hvitt kors».

Medaljen i gull og sølv tildeles til politimenn som enten har omkommet, lemlestet eller blitt varig skadet i tjeneste, eller ledet eller utført en ekstraordinær innsats i tjeneste.

Korsene tildeles personell som har blitt lettere skadet, deltatt i skarpe aksjoner, eller satt sitt eget liv i fare, i tjenesten (rødt), eller utvist en eksemplarisk innsats, eller bidratt til vitenskapelige fremskritt for politiembedet (hvitt).

Så hvorfor får en norsk soldat en politimedalje?  Vel fordi det var et politioppdrag han bisto.

Det er uansett litt stas at en norsk soldat får en slik annerkjennelse.  I det siste har det jo vært mye skriving om hvor lite og dårlig finansiert forsvaret vårt er, men da er det en trøst at de soldatene vi tross alt har, er i verdensklasse!