99 problems: 27 – Knock Out


På lørdag var det for første gang siden 1981 duket for et boksestevne i Norge.

The First Lady of Boxing, hele Norge (og Bergens) Cecilia Brækhus, pensjonerte den gamle mesteren Anne-Sophie Mathis fra Frankrike.

De fleste antok nok at Brækhus ville forsvare sine titler, men det var åpenbart mer krutt i hanskene enn sist, så hun har hatt godt av et miljøskifte.

Oppvarmingskampen var Kevin Melhus proffdebut og det var ingenting å si på stevnets gjennomføring.  Likevel er det endel kritiske røster som dukket opp.  kanskje på tide å forklare dem hvorfor de tar feil.

ceciliaNoen mente at motstanden var for dårlig.  Det er nesten det eneste relevant poenget jeg har lest.  Mathis hadde tryglet om denne sjansen lenge, men hun var definitivt på tampen av karrieren.  på den andre siden,  hun er en knock-out maskin, og de er skumle så lenge de er aktive.  At Melhus fikk en svak motstander i sin debut er heller ikke noen overraskelse. Alle boksere som er lovende talent pleier å få noen enkle kamper i starten av karrieren for å få en bra statistikk.

Motstandere av vedtaket ønsker seg omkamp,  ikke i bokseringen, men politisk. Det er selvsagt fristende for en anonym og avdanket politiker å bruke en så stor mediesak for hva det er verd, men det virker bare desperat. Noen går faktisk så langt at de klager på at det var ølservering!  Problemet var jo ikke at det var ølservering på stevne, men snarere at man skaper en usunn alkoholkultur ved å gjøre det så vanskelig å kjøpe seg en halvliter på andre arrangement her i landet.  Enten det er en VMrunde i Rallycross, en Eliteseriekamp i fotball, eller innkomsten på et sykkelritt… Arrangørene må gjerne bende seg dobbelt baklengs for å kunne servere noe så dagligdags som pils!

KrFs vaklevorne sønn Knut Arild Hareide kom kanskje med den dummeste uttalelse.  En uttalelse jeg var snill nok til å oversette til en annen idrett, skiskyting:

– Det som er et paradoks er at hvis det som skjedde på standplass i Holmenkollen hadde skjedd i sentrum, så ville politiet fått en betydelig jobb.

Litt av greia med idretten er jo at man kan gjøre ting som man ikke kan gjøre utenfor idretten.  Enten det er å legge noen i bakken (judo), kjøre i 160 km/t gjennom skogen (rally) eller spenne bein for noen som løper i fullt firsprang (fotball). sam-nicholson-and-jason-talbot

At nevrologer og andre kritikere åpenbart har misforstått kommer for en dag når det stadig gjenta følgende feilslutning:

Boksing handler om å skade motstanderen

Det er jo helt latterlig. Boksing avgjøres enten på poeng, eller når en av deltakerne er for sliten, for desorientert eller har det for vondt til å fortsette.  Mange boksere vinner knapt en kamp på KO.

Hvis vi først skal snakke om farlige idretter så har Amerikansk fotball flere hjerneskader,  sykling flere bruddskader og motorsporter flere dødsfall.  Nettopp fordi boksning er en så stor påkjenning for kroppen går de færreste boksere mer enn 1-2 kamper pr år. Leger gir nøye oppfølgingog kun useriøse promoterer lar en bokser gå i ringen om vedkommende ikke er fit for fight.  Ja noen ganger skjer det feil, særlig nedover i systemet.  Som for eksempel denne skotten som fikk gå kamp på tross av at han hadde slitt i flere uker med hodepine, og så døde etter en hjerneblødning. For å sitere BBC:

He had been complaining of headaches for the last few weeks but weput it down to migraines with the stress of his fight.

Det er med andre ord ikke en skade som kom ut av det blå.  Det står i samme artikkel at han kun er det 3 bokseren til å dø av kamprelaterte skader siden 1995 i Storbritannia. Til sammenlikning var det flere som omkom i forbindelse med ett enkelt motorsportløp i Storbritannia i år. Jeg tror dessuten det er *litt* fler som driver med boksing.

Heldigvis står Statsministeren stødig i stormen, og avviser all sutringen fra pugilisthaterne.

Kanskje fordi hun vet at boksing er en av menneskehetens eldste idretter, kjent fra 5000 år gamle sumeriske veggrelieff. Idretten følger enn av menneskehetens mest basale instinkt når det kommer til konkurranse.  Boksingen var led i de opprinnelige olympiader, og i ulike former har det vært boksing gjennom hele historien.  Det var først når vi fikk «Queensberry rules» i 1867 vi fikk moderne boksing. old-boxingDessverre innførte man samtidig boksehansker, noe som gjorde det mulig å slå hardere, noe som igjen førte til problemet med hodeskader.  I den gamle formen for kamp på tørre nevene var det i stor grad et spørsmål om å utmatte motstanderen med kroppslag. Slag mot hodet førte like ofte til en knekt hånd som en knekt nese.

Dagens utgave av «The Noble Art of Self-Defence» er i stor grad en dansende duell. Hvis du skal være litt negativ kan du si at det er om tyrefekting, men der ingen okser må delta mot sin vilje.  For boksere,  og andre kampsportutøvere deltar jo helt frivillig.  Akkurat som BASEhoppere, fjellklatrere eller de som begir seg ut på polarekspedisjoner, vet de at det er en risiko for at de vil dø eller bli skadet, særlig hvis de overvurderer sine egne ferdigheter.

Brækhus, som har vært Årets sportskvinne i Norge, er uansett nå i en situasjon der hun har gått tom for troverdige utfordrere.  Klara «The Swedish Princess» Svensson er WBC interim welterweight champion,  og er med det førsteutfordrer til kamp om den tittelen.  Brækhus derimot ser seg om etter en saftigere utfordring: Chris Cyborg.cris-cyborg

Cristiane Justino som hun egentlig heter er et av de største navnene i MMA. Den brazilianske murbrekkeren har en 17-1(1) serie i MMA, og en blandet bakgrunn:  Muay Thai, Braziliansk Jiu-Jitsu, Kickboksing, Bryting, No-Gi og Boksing. Så påstanden om at en boksekamp mellom de to ville være bare sirkus er feil.  (Cyborg har også noen kilo på Brækhus, så om de møtes på halvveien tjener hun litt på det.)

Cyborg spurte like godt fansen hva de synes:

Det er ingen tvil om at Cecilia er såre klar over at hun skaffer seg mer oppmerksomhet ved å utfordre Cyborg i alle fall.  Cyborg på sin side er frustrert over at Rousey ikke har gått kamp siden hun sensasjonelt tapte for Holly Holm.  holly-holmFor sikkerhets skyld var Holm både WBA og WBC mester i welterweight-boksing, titler som nå Brækhus har, før hun skiftet beite. Så rent bokseteknisk hadde kanskje det vært en bedre match. For det måtte blitt boksing. Cecilia Brækhus hadde ikke hatt en sjanse i en MMA kamp mot de to nevnte damene!

Så får vi se om de nye eierne av UFC tenner på idéen!

Uansett er moralen enkel: Om du ikke liker boksing, så ikke se på boksing, og ikke gå i ringen selv.