Vismod OpFor


opfor-f5Overskriften kan kanskje mislede deg til å tro at jeg plutselig har begynt å skrive på Klingon, men det er noe mye mer fascinerende. Faktisk noe jeg har kjent til, selv om jeg ikke har visst hva det het.

Vi skal, nærmest selvfølgelig, til militæret.  De har jo en uslitelig fascinasjon for mer eller mindre selvforklarende forkortelser. Kan du gjette hva Vismod OpFor står for?La meg utløse spenningen ved å si at Vismod står for «visually modified»  og OpFor  betyr «opposing force». For å ta det siste først:  En OpFor er altså motstanderen i et treningsscenario.  De en øver på å bekjempe. Siden de som oftest bruker andre former for utstyr,  kommer vi inn på den første delen av uttrykket: Vizmod.  Fordi det er upraktisk å ha en hel haug med annerledes materiell kun for trening, gjør man heller visuelle endringer som får OpFor til å skille seg ut.

Det kanskje mest iøynefallende eksempelet er de såkalte «aggressor-skvadronene» til det amerikanske flyvåpenet, marinekorpset og marinen. (Nå heter dessverre ikke marinens flyskole Top Gun lenger, men det adskillig kjedeligere  Naval Strike and Air Warfare Center, men de bruker fortsatt slike skvadroner for å gi rekruttene en utfordring.)

Dette er enheter som er trent i å bruke uortodokse strategier, gjerne i fly som er malt i kamuflasje som ikke brukes i USA vanlige styrker.  Flyene er dessuten gjerne av typer som ikke lenger er i bruk av frontlinjestyrkene. De tre F-5E Tiger II flyene i bildet i starten er fra 527th Tactical Fighter Training Aggressor Squadron. De ble fotografert over RAF Alconbury i 2005, F-5 har ikke vært i bruk som forntlinjejager siden 1996, men fortsatt er det to marine-skvadroner og en marinekorps-skvadron som bruke F-5 fly i aggressor-rollen.

Et annet fly som brukes i denne rollen er F-16,  som denne fra 64th Aggressor Squadron i det amerikanske luftforsvaret, fotografert under en «Rødt flagg» scenario over Nellis Air Force Base i Nevada i januar 2011.

f16c_aggressor

Ikke overraskende er aggressor-fly populære valg for modellbyggere, siden de kombinerer vestlige flytyper med de fargerike formene for kamuflasje og kjenningstegn som ble brukt av Warszawa-pakten og senere av Russland. Fifty shades of gray blir nemlig fort kjedelig i lengden!