Nesbru VGS for 20 år siden


Det er mye rart som kommer for en dag når man leter i gamle papirer.  Som for eksempel en 20 år gammel skoleavis fra videregående.

NQ01

«Fort, vi har ti minutter til det skal sendes til repro, hvem hadde ansvar for forsiden?»

Blekka,  for det er det korrekte navnet på en slik trykksak, het «NESQUICK». Jeg husker ikke om det var noe medielinjene kokte i hop eller om det var et eller annet valgfagsprosjekt. Resultatet er i alle fall noe som bringer tankene hen til hjemmesnekrede fanziner, laget av folk med mer entusiasme enn stilsans. Typografene har lekt seg med maskintekst, nennsomt utklippede fotografier, og løkkeskrift ved behov. Det hele ble så tilsynelatende kjørt gjennom en ikke alt for avansert kopimaskin etter en runde i håndscanner.

Det er en salig blanding av dumme vitser, og det som var de store samtaleemnene på skolen på senvinteren 1996.  Nemlig at kantina var åpnet igjen, at det lusket en BH-tyv løs i jentegarderoben og det nylig innførte røykeforbudet. (Selv om det refereres til 1. januar 2015 i teksten,  det var kanskje ingen som ville være korrekturleser.)

"Jeg synes Norge blir en kontrollstat

«Jeg synes Norge blir en kontrollstat, et diktatursamfunn. Det må vi bekjempe, synes jeg faktisk.» (sic)

Som kjent var dette før tobakk ble farlig, så det var fort 40-50 % røykere i mange klasser, og mye klaging.

I tillegg var det selvsagt kåringer av typer og bærter:

"Wow, dette var en kul font, den må vi bruke!"

«Wow, dette var en kul font, den vi bruke!»

Utgavens feature var en rikt illustrert fremstilling av 3. klasses tur med hvite busser til Polen, og jaggu fant jeg ikke igjen mitt blide åsyn. (Ja jeg lignet litt på Bubbles med de brillene, hallo, this is ancient times!)

Noe med ølsmak er alltid populært.

Noe med ølsmak er alltid populært, også på cafe i Polen.

Sist men ikke minst annonsene. Det er lett å tenke sofaradikale, men Nesbru var (og er?) en videregående skolen med mange yrkesfaglinjer, i tillegg til IB-linje, så det var en god del elever som kom langveisfra (i.e. Oslo, Drøbak, Drammen.)

"Døh, ekte aviser har annonser, ikke sant? Nei, vi får ikke noe for det annet enn noen matbonger på økologisk byggsuppe, ikke vær rockstar'a!"

«Døh, ekte aviser har annonser, ikke sant? Nei, vi får ikke noe for det annet enn noen matbonger på økologisk byggsuppe, men ikke vær rockstar’a!»

Så kids, slik spredde vi sladder og dårlig humor før vi fikk sosiale medier!