Ekspedisjon Strømstad


Strom00Sverige er ikke bare traurige skoger, svakt øl, rare dialekter, tåpelige politikere og store problemer med å integrere immigranter. Det er også en vestkyst som slår det norske Sørlandet ned i støvlene når det vil. Det er to åpenbare grunner til dette.  Det ene er at Sverige er en del av det Europeiske fellesskapet. Det betyr ikke at lufta er friere og folkene blidere, men det skader ikke. Det fører i hvert fall til at det er fornuftigere priser på det meste. Det å dra på storhandel i EU har urettferdig nok blitt døpt harryhandel. Men er det ikke egentlig mye mer harry å handle i norske «supermarkedet» som har et elendig utvalg av varer av middelmådig kvalitet til blodpris? 

Västkusten har ett ess til i ermet:  Det er nemlig fra gammelt av en del av Danmark-Norge.  Dermed sitter ikke den samme franskættede arrogansen fra Sveriges «stormaktsdager» like hard i veggene. Scandinavia_1658

Men om du kun besøker handelsentrene langs grensa går du glipp av en liten perle av en småby. Været var helt fantastisk, så det innbød til flanering langs havna, der du kan se millionene duppe i vannskorpa, før en nærliggende kafé byr på noe kaldt og leskende.

Strom01

Strom03

Strom04

Som alle kystbyer i tempererte strøk er det tradisjonelle anker montert på hvert ett torg og åpne plass.

Strom05

Strom06

Mange norske flagg på småbåtene som gikk ut og inn av gjestehavnen…

Strom07

Den flytende festningen var ikke en rømt rekvisitt fra forrige sesongs oppsetning av Kaptein Kabelsatan i Dyreparken, men viste seg i stedet å være:

Strom10

Strom08

Sverige har jo ingen stolte maritime tradisjoner fra de siste 200 år så de forsøker å suge på de gamle karamellene de har. Når de bekjempet Tordenskiold for eksempel:

Strom09

I motsetning til mange norske byer er det lite søppel, men desto mer kunst (som gjerne også oppfyller en rolle som pokemon-stopper).

Strom11

Strom02

Strom12

Som sagt, Sverige er egnet for mer enn harryhandel,  men det betyr jo ikke at man ikke skal benytte sjansen til å fylle bilen med diverse godsaker og gå for grønn fase gjennom «Tull & Costymer».

harry1 harry2