Task Force X – dobbeltsidige kjærlighetshistorier


ssmrYeah,  jeg fikk faktisk somlet meg til å se det som av mange er spådd å være DC-filmuniversets  sink or swim-film: Suicide Squad. Jeg så den på Horten kino, og jeg må bare komme men en positiv liten digresjon:  Når jeg kjøpte billettene forsikret jeg meg om at det var en 2D-visning, og fikk et svar som fikk meg til å smile.

2 D ja,  virker som om det er så liten etterspørsel etter 3D visninger, så det er nok på vei ut.

Halleluja!

Men hva er min dom over filmen?  Sank den som et nedskutt kamphelikopter eller svømte den som en mutantgangster gjennom kloakken? Jeg skal forsøke å unngå spoilere, men les på eget ansvar!

Aller først, la meg bare fastslå at filmen hverken er verre enn Fantastic 4, eller bedre enn Captain America: Winter Soldier.  Som det meste av det DC gir ut prøver den litt for krampaktig å ta igjen Marvels 10 år store forsprang med tanke på å sy sammen et filmunivers. Det merkes at vi her skal introduseres for en mengde interessante karakterer i løp av veldig kort tid. Det er nesten som om de filmet fire åpninger på filmen, og bare plasserte dem etter hverandre.ssm9

Det er også en film som sliter litt med å finne formen i PG-13.  Det hadde nok vært litt lettere å lage en strømlinjeformet film med massemordere og psykopater i «helterollen» om man kunne bevege seg litt friere. Slik det er nå blir det vel mye at de må minne oss om at de er «the bad guys». Stemningen har i tillegg en lei tendens til å gå fra grimdark dystopi til seriøs action til buddykomedie i løpet av tre scener. Musikkvalget er hentet fra øverste hylle, men er samtidig litt trygt og kjedelig. Det er kult og funky, men ikke like kult og funky som det Guardians of the Galaxy eller filmene til Quentin Tarantino får til, fordi man konsekvent har tatt de åpenbare valgene. Skal du ha retromusikk i soundtracken, er det bedre å grave dypt i diskografien til gamle stormestre, og finne de låtene folk kanskje har hørt et par ganger før, men ikke helt klarer å plassere.

Ikke la dette mislede deg til å tro at filmen har like alvorlige problemer som for eksempel Batman vs. Superman. Selv om plottet er tynt, er det ikke så mange hull i det. Dessuten har WB klart å holde hoveddelen av plottet skjult gjennom trailerene,  ikke dårlig tatt i betraktning hvor altomgripende promokampanjen til filmen har vært.

For det andre er casting førsteklasses. Jeg er særlig imponert over Cara Delevingne. Hun er relativt fersk i gamet, men håndtere begge rollene sine (både June Moone og hennes alter ego Enchantress) utmerket. De digitale effektene de har valgt her er dessuten førsteklasses! Jeg vet noen har mumlet om at antrekkene hennes overlater lite til fantasien (eller marerittene) men ærlig talt, jeg tviler på at hekser i paleolitisk tid hadde på seg noe som helst. Om noe er hun for påkledd i rollen.ssm8

Margot Robbie bare er Harley Quinn,  som «Digger» Harkness bemerker:  Hun er perfekt vakker å se på, men veldig, veldig stygg på innsiden.  Det er en grunn til at Warner Bros har gitt grønt lys for en Harley-oppfølger regissert av Robbie.

All skriveriene om Jared Letos Joker virker nå i ettertid en smule overdrevne.  Hverken han, eller Ben Afflecks Batman har store roller.  Mange av Jokers scener ble klippet,  blant annet fordi filmskaperne ville reduserte fokuset på det dysfunksjonelle/voldelige forholdet mellom Joker og Harley Quinn, et forsøk på å gjøre filmen litt lettere til sinns. Det har selvsagt noen kritisert. Som om det finnes en «rett versjon» av hvordan de to karakterenes samspill skal være i disse filmene. Litt random trivia: «Jokermobilen» er en Infiniti G35 Vaydor, en bodykit-ombygging av en 10 år gammel Infiniti G35 Coupe. (Infiniti er en underdivisjon av Nissan).  Med andre ord en bil som like hjemmesnekra og ustabil som Joker selv. At den  koster under 300.000 kroner å få på veien er sikkert også en medvirkende årsak til at den funker i en film som denne.  Hvorfor smadre en Lamborghini til 3 millioner, når denne ser like eksotisk ut?ssm4

Andre endringer fra regissør David Ayer sitt første utkast er at de klippet vekk et subplot der «Digger» Harkness (Captain Boomerang)  forsøker å gjøre sine hoser grønne hos Katana,  men stadig glemmer seg og kommer med rasistiske og/eller sexistiske kommentarer.  (Det er derfor Harley blir merkbart kjøligere innstilt til ham underveis i filmen, men om det er på grunn av hva han sier, eller at han viser interesse for en annen enn henne skal være uvisst.)

Noe annet som og ble kuttet var forhistorien til Slipknot (bedre kjent som «han som ikke er med på noen av ensemblebildene fra litt ut i filmen).  Den offisielle bakgrunnshistorien er/skulle være at han er en serie-voldtekstmann, a’la Danny Trejo’s karakter Johnny-23 fra Con-Air. Tanken var nok at han skulle utmerke seg som særlig usympatisk, så publikum ikke skulle få en downer når han danser inn i sin åpenbare skjebne så fort startskuddet går.ssm5

Will Smith fungerer overraskende bra som Deadshot, selv om han lider av Mystique-syndromet. (Jo mer populær Jennifer Lawrence er, jo mer at tiden ser Mystique ut som henne.) Broder’n veddet på at Deadshot ikke ville gå i maske mer enn ett minutt i flashbacks, og det var ikke langt unna. ja han blir litt for sympatisk kanskje, men av alle medlemmene er jo han i utgangspunktet den mest «ærlige».  Han skyter folk så lenge han får betalt for det, uten nåde eller dårig samvittighet,  men sammenliknet med resten av gjengen er han en mønsterborger. Diablo var en positiv overraskelse, og hadde kanskje den beste character arc‘en, for ikke å snakke om filmens crowning moment of awesome™.

Sist men ikke minst. Viola Davis som Amanda Waller.  Det kvinnelige motstykket til Game of Thrones Petyr «Littlefinger» Baelish. Hun er akkurat så nådeløs, manipulerende, steinhard og selvsentrert som hun skal være.

Sist men ikke minst,  slutten er passende bittersøt, tatt i betrakting filmens navn og tema. Denne filmen kan ikke på egenhånd redde DCs filmunivers, men er i særklasse den beste av de tre vi hittil har sett.  DC prøver å ta igjen Marvel, men de har i det minste klart to ting: Den første filmen med «ekte» magi involvert i plottet,Marvels Doctor Strange kommer først til jul, og den første filmen med en kvinnelig hovedrolle. (Wonder Woman vil slå Captain Marvel med ca ett år.)

Jeg tror kanskje det er symptomatisk at DCs beste film i all hovedsak har hovedpersoner uten superkrefter. Ofte sies det at der DC har superhelter som forsøker å bevare sin menneskelighet har Marvel mennesker som forsøker å fungere som superhelter. Suicide Squad er jo egentlig det,  de forsøker å være helter, selv om det er mer eller mindre motvillig. ssm2

Alt i alt får filmen en tommel i været.  Den var helt grei popcornfilm. Litt dybde, men der det er viktigere å underholde enn å posere. Suicide Squad har nok dessuten «lengre bein» enn for eksempel Deadpool.  Jeg tror nemlig det er langt mer sannsynlig at jeg vil se denne filmen flere ganger.

(Og om du stusser på hvorfor jeg kaller det kjærlighetshistorier, så er det fordi det er kjærlighet som driver frem handlingen i filmen: Deadshots kjærlighet til datteren, Rick Flags kjærlighet til June Moone, Harleys hodestups forelskelse i Joker.)