Arkivfoto 001 – [Vorpostenboote]


Visste du at Trondheim byarkiv har et stort flickr-album fullt av gamle fotoskatter? Vel det har de! Hvis du, som meg, har et lett antikvarisk tilsnitt, så er det lett å kaste bort noen timer der.

Jeg tenkte jeg i løpet av sommeren skulle dele noen av bildene jeg har funnet der, og i andre lignende tjenester,  sammen med en liten beskrivelse av motivet (utover det som står der jeg fant det). Og ja i noen tilfeller vil jeg drive litt beskjæring!

Det første bildet ut er dette:voorpost

Fotografen den tyske ingeniøren Fridolin Zint som tjenestegjorde i Trondheim 1942 som Gefreiter ved Festungs-Pionier-Kommando XVI.

Bildet er tatt fra M/S Wuri, på Zints overfart fra Tyskland.

Wuri var det tidligere nederlandske skipet Albirea, beslaglagt av tyskerne ved ferdigstillelse  i januar 1942 og omdøpt. Den 17 august 1942 traff skipet en mine i Kattegat og sank på grunt vann. Over 400 soldater og en rekke hester omkom. Akterdelen ble berget og slept til København, der det ble senket igjen som blokade skipet av danske motstandsfolk.

I 1945 ble skipet hevet og slept til Gøteborg. Motoren ble reparert og i 1948 ble det slept videre til Hamburg og ferdigstilt. Det ble så tatt i bruk som M/S Alnati av de opprinnelige nederlandske eierne. I 1968 ble det solgt til Kypros, omdøpt Alfa og i 1972 ble skipet brutt opp i Darica, Tyrkia.

Siden Zint var stasjonert i Trondheim fra 21. januar 1942 var han antagelig med på den første overfarten Wuri gjorde som tysk troppeskip.

Motivet er en uidentifisert Vorpostenboot i Skagerak. Vorpostenbooten var små hjelpekrigsskip. De brukt av Tyskland i begge verdenskrigene, som patruljebåter, oppsynsskip, til eskortetjeneste i preumptivt trygge farevann, kontroll av fiskebåter og som værskip.  Tyskland hadde løpet av krigen 35 Vorposten-flotiljer på mellom 5-6 og opptil 20 skip i hver.  Det var så mangt som ble tatt i bruk,  fra små tramper-steamereog fisketrålere, til beslaglagte marinefartøy fra erobrede nasjoner.

Den norsk minesveiperen HNoMS Otra bygget i 1939, ble for eksempel beslaglagt av okkupantene og omdøpt til V 5908 Togo, del av 59 Vorpostenflotille fra 1941 til juni 1945. i 1946 ble skipet returnert til den norske marine, der hun igjen ble HNoMS Otra og tjenestegjorde frem til 1959. På bildet under (fra Wikipedia) er hun avbildet under tester ved Nylands mekaniske verksted i 1939, før overlevering til marinen.

HNoMS_Otra_(1939)_testing_at_Nyland_shipyard