En reise på 1000 mil begynner med ett enkelt steg


Pale_Blue_DotDet er like sant i dag som for 2500 år siden når Laozi, den kinesiske filosofen og grunnleggeren av Taoismen, postulerte det første gang.

Og det er ingen reise i menneskehetens historie som har vært lenger enn den som to små rom-sonder begynte i 1977.  Voyager 1 og Voyager 2 veier bare 733 kg hver, men de har foretatt en massiv reise.  I løpet av 12 år tok de «the Grand Tour» av solsystemet. Det stoppet ikke der.  Den 25 august 2012 annonserte NASA at Voyager 1 hadde krysset heliopausen og for første gang befant seg i det ekte interstellare rommet. Voyager 1 kommer i alle overskuelig fremtid til å være det menneskeskapte objektet som befinner seg lengst unna Jorden. 

De rapporterer mindre og mindre, men fremdeles er det nok strøm og drivstoff ombord til at de kan operere frem til 2025. Etter det vil det bli stille, men de to probene vil forsette sin stille vandring gjennom det dype, mørke rommet kun geleidet av Newtons lover, i millioner av år.

Santiago Menghini laget i fjor en kortfilm om denne utrolige ferden, som en hyllest til de to sondene, og menneskehetens trang til å utforske sin omverden.  

Det er det som er det besnærende med astronomi.  Satt i perspektiv med verdensrommets uendelighet får det alle jordiske sorger og problemer til å fremstå som så absolutt bagatellmessige som de faktisk er i det store bildet.

Som tegneren Humon (opphavet til nettserien «Scandinavia and The World») så fint illustrerte det, vi er alt for selvsentrert.

mothernature