Tegnet magi 34: Savage Red Sonja – Queen of the Frozen Wastes


Det fleste har sikkert hørt om Conan, barbaren.  Han er Robert E. Howards mest kjente litterære skapelse, men Howard var en produktiv forfatter av «pulp novels». «Pulp novels», som fikk navn for det grove, billige papiret det var trykket på, var forløperen til action-tegneserier før noen kom på å tegne dem.  Howard likte å skrive om forhistorisk tid, der vi blant annet finner Conan. Dessuten skrev han om pikternes siste konge: Bran Mak Morn, historier som lener seg tungt på Cthulhu-mythoses som H.P. Lovecraft grunnla.

En heltinne han kun var fødselshjelp for er Conans kvinnelige motstykke: Red Sonja.  Howard skrev en historie om «Red Sonya» men den er satt til Tyrkia på 1600-tallet. Red Sonja som vi kjenner henne dukket første gang opp i Marvels  Conan the Barbarian #23 utgitt i februar 1973.

Siden den gang har hun vært gjenstand for en herostratisk beryktet film med Birgitte Nielsen i tittelrollen, og selvsagt mange, mange tegneserier.

Objektet denne gang er en TPB av en av miniseriene utgitt av Dynamite Entertainment

redsonja

Savage Red Sonja – Queen of the Frozen Wastes

Av Frank Cho, Doug Murray & Homs. Image. ISBN13: 9781933305387

Utgitt 2008  (Samler Savage Red Sonja: Queen of the Frozen Wastes #1-4) – 131,- på adlibris

Som ofte er tilfelle med tegneserier basert på gamle bøker så er rettighetsinnehav en sann mare å holde styr på.  Red Sonja LCC  eier rettighetene til tegneseriefiguren Red Sonja som skapt i 1973,  mens det er Paradox Entertainment som eier rettighetene til Howards bøker.  I 2006 kom de frem til en avtale:  Red Sonja LCC kjøpte retten til å ha tegneseriefiguren i Howards «Hyborian Age» av Paradox, som til gjengjeld kjøpte retten til å fortsatt utgi Howards opprinnelige historie der Red Sonya opptrer.  Prisen for avtalen var 1$ hver vei.

Marvel har lisensiert retten til å lage Conan-tegneserier, der Red Sonja oppstod, men nå er det Dynamite Entertainment som har retten til å lage tegneserier med Red Sonja,  og avtale eventuelle crossover-historier.

Forvirret?  Neida!

redsonjaUansett.  Denne miniserien som ført ble gitt ut i 2006 er skrevet at Frank Cho. Han er jo som skapt for ei dame som dette! Han står for historien (sammen med Doug Murray), og coverbildene, mens  illustrasjonene står Homs for.  Josep Homs er en spansk tegner basert i Barcelona,  og stilen hans her er ikke så langt unna Cho.  Med andre ord,  jeg liker det.

Red Sonja er som hun pleier, obsternasig, brutal og kløktig. Litt Black Widow møte Xena the Warrior Princess.  I denne historien roter hun seg opp i stry med en lokal underjordisk gudinne som har dyrket frem sin egen rase hulemennesker. Ved hjelp av disse troglodyttene og en og annen yeti holder hun de mer utviklede stammekrigerne hun får tak i som slaver.

Den er naturligvis rikelig med cheesecake. Tross alt har Red Sonja «fan service» som mellomnavn. og her er hun i all sin brynjebikinikledde pryd.

Historien er klassisk hack-slash fantasy, og blott til lyst.  Men noen ganger smaker det litt enkel grillmat i stedet for fransk cuisine, ikke sant?redsonja2