Harry Potter møter X-men


Du kan si hva du vil om Tim Burton, men han har i alle fall et rendyrket visuelt uttrykk.

I september kommer hans nyeste film på kino: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

Med navn som Eva Green og Samuel L. Jackson på rollelisten ligger det an til et forfriskende avbrekk fra Burtons vanlige valg av skuespillere.  Det begynner å bli mye Johnny Depp og Helena Bonham Carter i porteføljen hans.

Ikke overraskende er filmen basert på en bok, nemlig debut-romanen til Ransom Riggs.  Boken ble utgitt i 2011, og solgte godt, ikke minst fordi den bygget på en kreativ fortellerteknikk: Fortellingen presenteres gjennom en kombinasjon av tekst og gamle fotografier hentet fra Riggs private samling. Og når ikke den strakk til fikk han låne bilder fra en lang rekke andre samlinger. Dette er det amerikanerne liker å kalle YA, eller «young adult», litteratur.  Det har vært mange filmer basert på slike bokserier de senere årene.  Mest kjent er vel Harry Potter, men også Hunger Games og Divergent er eksempler på slike filmfranchiser.  

Her er det heldigvis hverken duket for dystopisk sci-fi eller fantasy i tradisjonell forstand. Jacob Portman Hovedpersonen Jacob Portman, finner frem til Ms. Peregrins barnehjem for underlige barnpå en liten øy i Wales under 2. verdenskrig. Her har Ms. Peregrin satt opp en stabil time-loop som et gjemmested for slike som dem. Det er lett å trekke en sammenlikning med Charles Xaviers og hans skole for begavet ungdom. Jacob oppdager ikke overraskende at det mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder, og at også han slekter på sin bestefar. For underlige barn tiltrekker seg underlige farer…peculiar1

Personlig er jeg definitivt mer positivt innstilt til horror-inspirert action med «mutant»-barn enn futuristiske tenåringer i opprør mot en dystopisk foreldreklasse. Jennifer Lawrence er nusselig, men når skuespillerne er glatte og velfriserte som om de er snytt ut av en såperopera alle som en, og alt blir så veldig, veldig «snilt» i all sin CGI-action, så går jeg fort lei. Dette virker som om det har lent seg mer på eventyr som Narnia-serien eller Roald Dahls mange grimme fortellinger, så det skal få en sjanse.  (Ok, så er jeg litt svak for Eva Green også da.)peculiar2

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children kommer på kino 30. september. (Sikkert med en tåpelig norsk tittel, men det får stå sin prøve.)