Tegnet magi 33: DC Bombshells vol.1 – Enlisted


Superhelter og Andre verdenskrig,  høres ut som peanøtter og sjokolade.  This should be relevant to my interests som det heter. Vel når DC bestemte seg for å bringe de fancy samlestatuettene av kvinnelige superhelter i retro-stil til tegneseriesidene, måtte jeg jo sjekke det ut?

DC-Bombshells-Vol-1

DC Bombshells vol.1 – Enlisted

Av Marguerite Bennett, Laura Braga & Stephen Mooney. Image. ISBN13: 9781401261320

Utgitt 2016  (Samler Bombshells#1-6) – 132,- på adlibris

Marguerite Bennet har sydd sammen en underholdende historie, med utgangspunkt i en alternativ virkelighet.  Det er 1940, men USA og Sovjet er alt involvert i krigen.

En broget forsamling superheltinner rekrutteres av Commander Amanda Waller for å bidra til krigsinnsaten. I Sovjet har Stargirl og Supergirl blitt kommunistenes propagandaverktøy (i hvert fall til de innser hvordan det ligger an), og ved hjelp av Mera har Wonder Woman forlatt Themyscira etter å ha reddet en amerikansk pilot.Bombshells04

Batwoman har altså fiffig nok har tatt navnet fordi hun er en baseball-stjerne, under andre verdenskrig ble det opprettet kvinneligaer i mange idretter i USA og UK, fordi mannfolket var innkalt til krigstjeneste. Hun sendes til Berlin på hemmelig oppdrag for å knytte kontakt med en italiensk grevinne, selveste Catwoman. Hennes kontakt er Alexander Luthor, som har sine egne ideer om hvordan man skal vinne krigen.

En annen som har gjort Berlin til sin base er Jokerens datter, som driver en nattklubb som dekkoperasjon for svartekunster som er ment å skape en udødelig hær for hennes nazistiske samarbeidspartnere. I nattklubben holder også Zatanna hus, presset av vertinnen til å stå for underholdningen.  Hvis hun nekter vil nazistene fort få vite om hennes etniske opphav. Bombshells01 Zatannas eneste trøst er John Constantine,  den lugubre taskenspilleren er forvandlet til en kanin etter at et oppdrag gikk skeis, men det hindrer ham ikke til å være sitt sedvanlige sarkastiske seg selv. Sist men ikke minst,  Harley Quinn har fått med seg Poison Ivy på en ferd gjennom det okkuperte Frankrike.

Med andre ord,  det er mange kjente!Bombshells05

Det som dessverre trekker litt ned er at tegnerne åpenbart har hatt dårlig tilgang på referansemateriale.  Det er vel og bra at dette er en alternativ virkelighet,  men litt for ofte er kjøretøy alt for moderne.  Når de amerikanske stridsvognene ser ut som om M1 Abrahms-tanks fra Gulfkrigen, og lastebilene er til forveksling like splitter nye Ford pickuper, ødelegger det stemningen og stilen man går for. Bombshells03

Men bevares,  det er neppe noe de fleste vil bite seg merke i, så lenge historien henger tålelig greit sammen. DC har et rikt bibliotek av superhelter av begge kjønn å trekke veksler på, og de 6 første bladene som er samlet i denne samlingen setter scenen og legger opp til interessante utviklinger. Ser ikke bort i fra at neste samling også finner veien inn i bokhylla etterhvert.