X-men: Apocalypse – Addendum


En ting jeg glemte å få med i gårsdagens omtale av den nyeste X-men filmen, er hvor mange meta-vitser de klarte å lure inn. Mine favoritter, i tilfeldig rekkefølge…

The Blob vender tilbakeblob

Var det noe kjent med slåsskjempen som ble båret ut av kampburet i Øst-Berlin som Engelens seneste offer? Jepp, Fred Dukes, The Blob.  Han dukket riktignok også opp (på et vis) i den forglemmelige X-men Origins:Wolverine, men den filmen er jo nå redigert bort, takket være hendelsene i X-Men:Days of Future Past.

«Den tredje filmen er alltid den verste»

Jean Greys kommentar etter at gjengen har sett Return of the Jedi på kino, er definitivt et lite stkk mot den universelt hatede 3. filmen om mutantene,  X-men:The Last Stand, en film som var så dårlig at franchisen nesten brakk ryggen på den. Så får vi heller leve med små anakronismer som at Denne Star Wars filmen ikke hadde premiere i januar 1983 (når filmen skal finne sted, 10 års jubileumet for hendelsene i X-Men:Days of Future Past). Ei heller var Metallicas første album, Kill’em All som Engelen hører på når Apocalypse vil rekruttere ham, utgitt så tidlig på året. Men muligheten til å gjemme låta “The Four Horsemen” var for god til å la være å bruke!

Calibans etterretningsvesen

I tegneserieuniverset (Earth 616) var Caliban en mutant med evnen til å lokalisere andre mutanter, og en del av Morlokkene ledet av Calisto.  I filmen er han passende nok en mutant(?) som holder oversikt over hva andre mutanter driver med og holder til, og kjøper og selger informasjon.  At han i tillegg utveksler sinte blikk med Storm (som i tegneserien bekjempet Calisto og tok makten over Morlokkene) var et fint nikk til tegneseriekontinuiteten.

Weapon-Xweaponx

Ikke bare får vi den korrekte opprinnelseshistorien til Logan, slik Barry Windsor-Smith beskrev den i albumet Weapon X,  han ser riktig ut også.  At Logan har et eget bånd til Jean Grey,  og at Cyclops automatisk er skeptisk til ham, er kronen på verket.  Dessuten er kommentaren «håper det er det siste vi ser av ham» fin. Wolverines er som kjent allestedsnærværende i både tegneserier og filmer i en slik grad at selv fans begynner å bli litt slitne av det.

Hvordan Logan havnet i Strykers klør vet vi ikke. Sist vi så ham, i 1973, ble han reddet av Mystique kamuflert som Stryker. Hun er jo ikke nødvendigvis hel ved hele tiden, og kan ha byttet ham bort i bytte mot å bli latt i fred, eller han har rotet seg borti Weapon-X programmet på egen hånd en eller annen gang i løpet av tiåret.

Danger Room

Avslutnings-scenen var nesten verd filmen i seg selv.  X-men i oppdaterte versjoner av de velkjente antrekkene fra tegneseriene,  og en gjeng Sentinel’er å bryne seg på i skolens helt egne treningslokale, kjent som «farerommet».x-men-apocalypse-new-costumes