Star Wars: Revenge of the Jedi – trailer


RevengeoTJForvirret?  Okay,  tid for en liten historieleksjon.

I mai 1982 ble det arrangert dobbeltoppsetning av Star Wars (A New Hope) og Star Wars: The Empire Strikes Back, på noen kinoer i Storbritannia. I den anledningn ble det laget en trailer for den nye Star Wars filmen som skulle komme året etter. På dette tidspunktet var planene at filmen skulle slippes til julen 1983, og navnet skulle være Star Wars: Revenge of the Jedi.  Innen det ble aktuelt å vise trailere i Nord-Amerika  hadde filmen blitt skjøvet frem til en premiere i mai 1983, og navnet  var endret til det nå så kjente Star Wars: Return of the Jedi.

Dette navnebyttet, fra den aggressive «hevnen» til den heroiske «tilbakekomsten» har alltid blitt lagt vekt på av Star Wars fandom.  Du kan ikke være hevngjerrig uten å ha et sinne,  og det er ikke Jedi-ethoset. For som mester Yoda sier “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” 

Det mange kanskje kke er klar over er hvor sent i prosessen navnebyttet kom.  Filmplakaten øverst i artikkelen er jo et eksempel på det.  Det er en offisiell plakat laget av Lucasfilm, og i dag i samlingen til The Academy of Motion Picture Arts and Sciences i Hollywood. Du vet, de som deler ut den gullstatuetten som gjerne omtales som Oscar…

Det sitter også på en kopi av den sjeldne ur-traileren som kun en liten gruppe briter hadde sett før, for 34 år siden, og den er nå på Youtube.  I anledning Star Wars nylig overståtte 39 år bursdag, enjoy:

Kilde: Oscars.com

(Har du forresten spilt Bioshock Infinite har du kanskje sett det lille Star Wars relaterte «påskeegget» der. Når Elisabeth åpner en rift til en parallell virkelighet får hun ett kort glimt av Paris i fremtiden (for henne). Og hva er det som vises på kino der? La Revanche du Jedi.  biotearsDet er slik vi skjønner at det ikke bare er fremtiden, men en alternativ fremtid…)