Heinkelen på Sola


8L-FH

Heinkel He115 var et tysk tomotors sjøfly med et mannskap på 3. Det var det største sjøflyet med to flottører som var i bruk under 2. verdenskrig. Det ble introdusert i 1937 og var en tidlig eksportsuksess for Heinkelwerke.  6 fly av type He115A-2 (Også kalt He-115N) ble kjøpt inn til Norge i 1939.

Heinkel_He_115A-2_(He_115N)_F.60_of_the_Royal_Norwegian_Navy_Air_Service

I april 1940  ble  ett av de seks flyene, stasjonert på Hafrsfjord stasjon, tatt av tyske tropper,  men til gjengjeld tok norske styrker to fly av denne typen som hadde måttet nødlande, tomme for drivstoff.  Disse ble tatt i bruk av norske styrker, og de syv maskinene ble brukt til ulike bombeoppdrag. I juni 1940 ble fire av flyene flydd over til Skottland, når det ble klart at Norge ville bli helt okkupert.  Ett femte fly ble flydd til Finland, kamuflert som et sivilt fly (LN-MAB).  Flyet ble internert, men det er farne mannskapet kunne fritt forlate landet, og fant veien til England.  Maskinene i England ble tatt i bruk av RAF til hemmelige oppdrag, agenttransporter og lignende, og to av dem endte sine dager i Middelhavet! Maskinen i Finland ble brukt av finnene til lignende oppdrag bak russiske linjer til det ble skutt ned.

Heinkel_He_115_plane_on_crane_c1940

Men Luftwaffe hadde også slike maskiner, og mange ble brukt langs Norskekysten. Et av disse flyene,  8L+FH, forulykket den 28 desember 1942 på Hafrsfjord ved Sola. Flyet, som tilhørte 1./Kü.Fl.Gr.906, (1. Staffel av Küstenfliegergruppe 906) eskorterte en konvoi langs kysten. Det skulle lande for å fylle drivstoff da det landet for hardt, fikk en av flottørene ble revet av og sank på 40 meters dyp.  Mannskapet unnslapp med skrekken, og man rakk også å redde en av motorene før flyet sank.

1.KuFlGr906-0A

Det skulle gå 70 år før det sjeldne flyet så dagens lys igjen. 2. juni 2012 begynte man hevingen av vraket. Det er en omfattende jobb,  men det er et svært verdifullt funn.  Ikke kun fordi de bare ble produsert 138 eksemplar av typen, men og fordi det er en flytype som faktisk var i bruk av norske styrker i 1940!

Heinkel115Sola

Restaurering kan du følge på Flyhistorisk Museum Sola egne side for prosjektet heinkel115.com som oppdateres ca månedlig.

Hvis du derimot har lyst til å bygge din egen He115 er det ikke så mye å velge mellom.  I skala 1:72 har Revell gjenutgitt et byggesett (Revell – Nr. 04276) som har sitt opphav i et Matchbox byggeett, første gang gitt ut i 1976. Som de fleste 40 år gamle sett er det sparsommelig utrustet med detaljer, og med hevede linjer mellom panelene.  Men etter det jeg har lest er det lettbygget, og et godt utgangspunkt for detaljeringsarbeid.

I skala 1:48 er det bedre stilt. Special Hobby ga ut et multimedia-byggesett (Special Hobby – Nr. SH48146) i denne skalaen i 2013 med tyske profiler,  og litt senere etter kom det samme byggesettet, men nå med dekaler for Heinkelen i nordisk tjeneste (Norge, Sverige og Finland)!  Bare vær obs på at du trenger god plass på hylla, for dette er et røslig fly!