6 Grunner til at President Trump ikke betyr Armageddon.


Da det ble avgjort at Donald Trump er eneste gjenværende kandidat til rollen som republikansk presidentkandidat  var det ikke måte på dommedagsspådommene i europeisk presse. Ekspertene var himmelstormende fortvilet over at en «klovn» best kjent fra reality-TV, uten noen politisk erfaring, hadde klart det.

Det hjelper kanskje ikke at demokratene ennå ikke har avgjort hvem som skal møte ham. Enten er det hauken Hillary Clinton, som ikke bare er erkeeksempel på det upopulære «establishment». Hun er ikke bare er kona til en tidligere president, men også er under etterforskning for lemfeldig omgang med eposter som utenriksminister. Alternativet er de velmenende gamlingen Bernie Sanders,  som er like mye demokrat som Trump er republikaner. For oss her i Skandinavia er han kanskje ikke så ekstrem, en en selverklært «demokratisk sosialist» kan bli for mye å svelge for store grupper amerikanske kjernevelgere.

Er er det så farlig om The Donald  vinner valget? Nei, egentlig ikke, fordi…

Han er ingen ekstremistteaparty

Ingen vet hvor han egentlig står politisk. Det eneste vi vet er at han tidligere har støttet relativt liberale standpunkt. Det at han i nominasjonskampen primært har måttet utmanøvrere en Tefest-kandidat har utvilsomt tvunget frem en mer høyreradikal presentasjon, men nå som The Zodiac Killer er bekjempet vil han mest sannsynlig gli tilbake inn mot midten.  Nå er både Trump og hans mest sannsynlige motkandidat, Hillary Clinton, politisk sett et godt stykke nord for Høyre, men sammenliknet med mange tidligere kandidater fra GOP er han ikke spesielt ekstrem. Kun det faktum at han ikke er en rabiat evangelist gjør han automatisk mer spiselig for normale mennesker som ikke tror jorden er 6000 år gammel, homofili er en straff fra Jesus og dinosaurene er en Gud som spøker med oss.

USA sier opp som selvutnevnt verdenspoliti

liberty

Trump er en isolasjonist etter modell av Harding, Coolidge og Hoover fra mellomkrigstiden.  USA skal være seg selv nok, og ikke blandet seg inn i utenforliggende kriger eller konflikter uten etter et klart mandat og tydelig nytteverdi. Løsrevne ideer om «demokratisering» eller lignende holder ikke, og USA er dessuten nå en olje-eksportør, etter å ha hevet en 40 år gammel lov som forbød eksport av olje.

Sannsynligheten for atomkrig synkerputin

Dette henger delvis sammen med forrige punkt, men også det faktum at Trump og Putin har en gjensidig forståelse for hverandre.  Begge trenger å fremstå som «sterke menn» på hjemmebane, men de har samtidig en forståelse for at motparten ikke kan ydmykes.  Hillary Clinton har visst seg som en solid hauk, og vil dessuten måtte etablere seg på verdensscenen som den første kvinnelige presidenten.

Han er uavhengig

skrue

En ting er at han ikke har en illeluktende politisk balast.  Alle presidenter er avhengig av en stab med eksperter, så manglende politisk erfaring er ikke et like stort hinder som man skulle tro ved første øyekast.Han er i tillegg vel forsynt med penger.  Med andre ord kan han ikke automatisk kjøpes av interessenter i militærindustrien eller lignende.  Noen ganger kan det ha sin fordeler å være en løs kanon.  I en nasjon der de fleste innbyggere er drittlei av «the establishment» så er det tvert i mot en styrke.

Det vil være nådestøtet for TTiPTTiP

Trumps kongstanke er å gjenreise amerikansk industri og sørge for at landet blir mer uavhengig av sine handelspartnere.   Han har derfor alt varslet at blir han president vil han torpedere TTiP. Gode nyheter for oss som ikke er tilhenger av ubegrenset privatisering av infrastruktur og tjenester.  (Det skal sies at Frankrike og Tyskland heller ikke er videre begeistret for forslaget som ligger i bordet, så EU vil høyst sannsynlig ikke ratifisere avtalen.)

Han selger en Stone Cold Stunner som en champ!

stunn

Har du spilt deg selv i wrestlingens vidunderlige verden kan du ikke ta deg selv alt for høytidelig…