Game of Roses


season 6HBOs Game of Thrones er i gang med sin 6. sesong.  Nå som de har tatt igjen bøkene er det helt i det blå hvor dette skal ende,  og det er jo bra.

Etter at Tywin fikk et fatalt tilfelle av forstoppelse armbrøst er jeg litt ambivalent til hvem som man burde heie på.  Arya Stark No one er selvsagt en mulighet.  Daenerys er som alltid en solid outsider, selv om hun ikke lenger støtter #freethenipple  og så har vi selvsagt Jon Snow, som er ferdig med Nattevakten på en teknikalitet. (Hele den «tjenestegjøre til jeg dør» eden tok ikke hensyn til magiske røde kvinner.)

Jeg holder likevel en knapp på Cersei.  Hvis hun har kuttet ned på alkoholinntaket er hun fortsatt en fryktelig maktfaktor, nå med sitt helt egen personlige Frankensteins monster.

Uansett hvem du velger å heie på (med mindre det er Ramsay, for da er du bare skummel og burde oppsøke terapi), ikke bli for knyttet til dem, for du hvem hvordan George R. R. Martin kan være når han har lavt blodsukker…

George-RR-Martin-013

Det er en ofte gjentatt «sannhet» at han lar seg inspirere av historiske hendelser. Særlig «Rosekrigen» i England. Krigen var mellom House Lancaster og House York, begge utskudd av House Plantagenet, og varte fra 1455 til 1487, men sprang ut fra hendelser helt tilbake til 1399. 

Siden historiefaget i norsk grunnskole stort sett dreier seg om mindre spennende perioder, er dette kanskje ikke så kjent materiale.  (Ærlig talt, når de får selv vikingtiden til å virke kjedelig, er det ikke mye håp.)

Heldigvis har Alex Gendler laget en  enkel leksjon på 6 minutter som oppsummere både Rosekrigen, og sammenlikner den med maktkampen i Westeros.

Det var vel oppklarende? Generelt er middelalderens politiske maktkamp fascinerende, og står ikke tilbake for det beste en moderne forfatter kan fremstille. En karakter som Henry VIII for eksempel. Hadde du lest om ham i en roman uten å vite at det er en historisk skikkelse hadde du fort anklaget forfatteren for å overdrive!

Det eneste som gjenstår nå er å finne ut av hvem som egentlig er den beste fantasyforfattere av G. R. R. Martin og J. R. R. Tolkien.