Tung tysk tordengud ferdigbygget


kg01Under 2. verdenskrig led deler av tysk overkommando av en særegen form for stormannsgalskap. Kun det største var godt nok! Det, kombinert med sedvanlig tysk ingeniørkunst avstedkom krigsmaskineri verden aldri har sett maken til før eller siden.

De tyske jernbanekanonene er vel godt kjent, eller de stadig planene for større og mer upraktiske stridsvogner. Et tredje eksempel er utgangspunktet for den seneste modellen jeg har gjort ferdig: Kinesiske Trumpeters byggesett i skala 1:144 av den selvgående morteren Karl Gerät o4o.

Orginalen

Karl Gerät strekker definisjonen for et «kjøretøy».  Denne 11 meter lange, 3 meter brede og over 4 meter høye mastodonten veide inn rett under 130 tonn. Med en topphastighet på 10 km/t og en rekkevidde på 4-6 mil virket dette som en hvit elefant. Her kan du se størrelsesforholdet mellom en Karl og en moderne Amtrac, begge modeller er i samme skala.kg07Men Rheinmetalls ingenører var ikke så gale som man skulle tro. Mellom 1941 og 1945 så «Karl-gjenstandene» aktiv tjeneste, og de viste seg forbausende effektive.  Hver maskin hadde dedikerte ammunisjonsvogner, ombygde Panzer IV tanks, der kanontårnet var erstattet med en kran og lasteplan for 6 skudd.  Skuddhastigheten var ca 6 skudd i timen, men når hvert skudd veier over 2 tonn, kan slå gjennom 2,5 meter armert betong, og etterlater et 5 meter dypt krater 15 meter i diameter, trengs det ikke så mange skudd for å slå ut en fiendtlig stilling.
kg20

Maskinene hadde hvert sitt navn.  Nr 1 het «Adam» (senere «Baldur»), nr 2 var «Eva» (senere «Wotan»). Etter disse to ble det gjort noen endringer på designet,  blant annet gikk de fra 8 til 11 vektbærende akslinger.  Nr. 3 «Thor», nr 4 «Odin», nr 5 «Loki» og nr 6 «Ziu» (det gammeltyske navnet til guden Tyr), så også aktiv tjeneste.Maskin nr 7 ble brukt som test maskin for «o41» konfigurasjonen,  selv om noen kilder omtaler den som «Fenrir» er det ikke sikkert den egentlig fikk noe offisielt navn.

Selve morteren var i  «040» konfigurasjon en 600 mm morter med en effektiv rekkevidde på over 4 km. Senere utviklet Rheinmetall også en 520 mm utgave, «o41» med en effektiv rekkevidde på over 10 km. Tanken var at en lavett kunne utstyres med kanontype etter behov,  i praksis var det kun 3 av lavettene som ble satt opp for å bruke den minste kaliberet.kg22

Typen ble brukt i å angripe de sovjetiske festningene i Brest-Litovsk og Sevastopol, bombardert polske motstandsmenn i Warszawa, deltok i Ardenneroffensiven , og ble brukt til å prøve å ødelegge Ludendorff Bridge under slaget om Remagen.

Kun en maskin er bevart, nr 6 «Ziu», som ble erobret av russiske styrker i mai 1945. Det er i dag utstilt på Kubinka Tank Museum, malt om som nr 1 «Adam». (Selv om «Adam» hadde et annerledes understell enn «Ziu».) kg21

Byggesettet

Jeg er jo uforskammet glad i modeller i 1:144 skala egentlig, så når jeg så dette i nettbutikken, måtte jeg bare bestille det.kg10

Trumpeters byggesett kommer på ett støpetre og leveres i en svært solid eske.  I tillegg følger det med et lite dekal ark med navn og tallkoder i romertall for maskinene «Thor», «Loki» og «Ziu». Interessant nok er tallkodene fra 3 til 6 inkludert, siden det er litt uenighet mellom kildene på hvilket nummer Thor hadde, 3 eller 4. Dekalene er levert i både hvitt og svart (bra!), og malebeskrivelsen er ganske generisk.

Selve byggesetet er ikke spesielt komplisert, med rundt 40 deler. Utfordringen er selvsagt størrelsen! Formen er bra, selv om den lille skalaen betyr at noen detaljer blir litt grove. Særlig noen av delene til gelenderet rundt er en utfordring å få fritt fra støpetreet.  Det hadde kanskje vært noe som hadde egnet seg for photo-etch? kg00

Modellen

Siden Trumpeter ikke hadde gitt særlig mye infomasjon. (Selv om et fornøyelig utdrag av historikken til våpenet på førsteklasses «engrish» konsekvent omtalte maskinen som «firecracker». )  Derfor søkte jeg litt rundt på nettet, og fant en del kilder. [1][2][3][4].  Jeg fant også noen filmsnutter på youtube, som blant annet viser «Ziu» i aksjon ved Budapest.

Det finnes lite sikre kilder på hvordan maskinen var kamuflert, så jeg følte jeg hadde litt spillerom.  Jeg hadde dog bestemt meg for å lage maskin nr 3, «Thor».

Siden dunkelgrau hadde blitt litt kjedelig ville jeg ha et fargeskjema i dunkelgelb,  den tyske standardfargen fra februar 1943 og ut krigen.

Et dokument fra 29. september 1944 oppsummer status på alle maskinene.

  • Gerät Nr. I: Satt opp for både 040 og 041. For tiden utstyrt med 040 hos Batteri 428.
  • Gerät Nr. II: Kun satt opp som 040. Blir overhalt i Jüterbog. Motorinstallasjonen vil være ferdig i ca 14 dager.
  • Gerät Nr. III: For to uker sprengte kanonløpet under prøveskyting. Bare ca 50 % av Gerät Nr. III kan gjenbrukes. Hitler har besluttet at Gerät Nr. III skal repareres til full driftstilstand. Imidlertid er plan og tidsramme for dette ikke kjent.
  • Gerät Nr. IV: Satt opp for både 040 og 041. For tiden utstyrt som 040 med Batteri 428.
  • Gerät Nr. V: Satt opp for både 040 og 041. Utstyrt som en 040, vil den bli sendt til Batteri 638 i Budapest.
  • Gerät Nr. VI: Kun satt opp som 040. Kom tilbake fra stasjonering i Warszawa for overhaling. Reparasjoner vil være ferdig om ca 20 dager.
  • Gerät Nr. VII: Versuchs-Gerät 041 er for tiden med Heereswaffenamt for prøveskyting i forbindelse med utarbeiding av ballistiske tabelldata. Det er ikke tiden i drift fordi viktige komponenter (motor) blir overhalt, og vil ikke være i drift før april 1945.

kg23

Med andre ord,  i september 1944 var Thor etter alle solemerker hos Kommando für Sonder-Gerät des schwere Artillerie-Abteilung (mot.)) 628 (Kommando for spesial-enheter av tungt artilleri (motorisert) divisjon 628) i Jüterbog i Tyskland.

Jeg ga maskinen et strøk med dunkelgelb, og noen striper og felt med amerikansk olive drab.  Tyskerne brukte egentlig olivgrün  som er grønnere i fargen, men jeg var redd det kunne blitt litt for glorete i så liten skala,  og etter en liten test synes jeg den brunere nyansen fungerte bedre. I 1944 hadde alt logistikkapparatet begynt å falle fra hverandre så det er ikke så uvanlig å se litt uortodokse fargenyanser i bruk.  Dette er dermed Gerät nr III slik det kanskje så ut på skytefeltet ved Jüterbog sommeren 1944.

kg02

kg03

kg04

kg06

Til slutt må jeg bare poste et bilde som dukket opp mens jeg lette etter referanser.  Japan synes, ikke overraskende, kombinasjonen animejenter og stridsvogner fungerer som peanøtter og sjokolade, og har skapt sjangeren Mecha Musume... Hva er vel mer naturlig enn også å gi «Karl Gerät» den behandlingen?

kg25