For deg kaptein, er krigen over [Spoilers Ahoy]


cw0La meg først advare deg.  Om du ikke har sett Captain America: Civil War, ikke les denne posten.  Ikke tro at fordi du har sett traileren, eller lest tegneserien filmen har hentet navnet fra, så vet du sånn ca hva som skjer. Det gjør du ikke.

Så vil du beholde spenningen, vent med å lese dette til du har sett filmen.  Jeg tar for gitt at du selvsagt skal se den på kino.  Det er den verd.  Jeg så den i Nova 1, for størst mulig lerret og best mulig lyd.  Det betød 3D, men det var faktisk ikke noe problem. Gutta med datamaskinene har gjort jobben sin vel.

Som alltid er utfordringen hvor de skal legge undertekstene i dybdebildet, men selv det fungerer helt greit. Overraskelsen var at det var relativt ganske god plass i salen, det var da virkelig ikke så bra vær! Det var kun en trailer før filmen, passende nok mer Marvel, i form av X-men:Apocalypse.

Anyways,  over til plottet…

cw2Tematikken i filmen er faktisk beslektet med DCs Snyder-regisserte katastrofefilm.  Nemlig hvem som han holde superhelter til ansvar for collateral damage, sivile som havner i skuddlinjen, og de massive kostnadene ødeleggelser på denne skalaen medfører.

Etter at en rekke uskyldige liv, deriblant en delegasjon fra Wakanda, går tapt under et oppdrag i Lagos, har myndighetene fått nok. General Thunderbolt Ross, nå som utenriksminister,  gir Avengers et valg.  Legg opp, eller signer en unilateral avtale med 117 land og kom under overoppsyn av en FN-komite.

Naturlig nok er ikke alle like begeistret for den ideen.

Mens de ulike heltene vurdere sine muligheter blir FN-toppmøtet i Wien angrepet,  Kong T’Chaka av Wakanda dør, og alle spor tyder på at det er Bucky Barnes, The Winter Soldier som igjen er aktiv. cw1

På den ene siden er myndighetene opå jakt etter ham, men Steve Rogers vil ikke slå seg til ro med at bestevennen jages med en «Skyt først, spør etterpå» strategi, og sist men ikke minst er det en viss afrikansk nykronet konge som er ute etter hevn.

Med lagene splittet må begge sier ut å rekruttere påfyll, og i det åpner for gjensyn med Ant-Man såvel som en unggutt fra Queens…

Det er bare å slå fast, Marvel lager en mye bedre Spider-man enn det Sony klarte.  Det er dessuten forfriskende at Aunt May for en gangs skyld ikke portretteres som en 90 år gammel bestemor! Jeg liker også at de omsider har oppdaget at en av Visions mest ikoniske egenskaper er at han kan endre sin egen tetthet og vekt.

Dette blir selvsagt høk over høk, og ingen kan være helt sikre på hvem de kan stole på, uten at jeg skal avsløre hele plottet.  Det er solid skrudd sammen, uten for mange åpenbare hull, og selv om dette er den hittil lengste filmen i MCU, virker det ikke slik.

Den mye omtalte «sekvensen på flyplassen» er akkurat så monumental som jeg håpet. cw3Om det er noe å trekke for er det at Zemo kanskje blir litt blek. Det gjør heldigvis ikke så mye. Han spiller tross alt annenfiolin i en film der heltene også er skurkene.  Som Robert Downey Jr. og Chris Evans beskrev det:

«We love each other, but it’s explosive. You’re working toward the same goal but you have very different approaches to it. It’s blurry and that’s what makes it great: no one’s right, no one’s wrong. It’s going to make it even harder for them to come to an agreement.»

Filmen klarer også kunststykket å ha en definitiv avslutting, samtidig som den setter opp for neste fase i Marvels filmunivers. Ryktene om at det dør en etablert helt i løpet av filmen er forresten sanne,  for gitte verdier…

Ikke glem scenen etter den første rulleteksten, og den ekstra scenen helt på slutten av den fullstendige rulleteksten, dette er Marvel, så de vet hvordan slik skal gjøres