H#1:AD 204 – Død & Djevelskap


LUreturn
Nå har det jammen vært lenge siden jeg skrev noe om wrestling. Det må vi få en slutt på!

Jeg har nemlig ikke sluttet å se på, selv om jeg ikke skriver noe særlig om temaet. Det er mer et tilfelle av at jeg pleier å ligge ukesvis på etterskudd. Jeg har heller ikke tenkt å skrive om WWE denne gangen, på tross av at Wrestlemania i mine øyne var bedre enn forventet. Det er mye å glede seg over.  Shane O’Mac styrer skuta, Emma returnerte fra NXT med mer attitude,  Sasha Banks er Sasha Banks, A.J. Styles er førsteutfordrer til tungvektstittelen, Roman Reigns fungere som tweener, Autoriteten er sunket i jorda, Maryse er tilbake og Enzo Amore&Big Cass og The Vaudevillians har gjort tag-team divisjonen ca 1000% bedre.

Ulempen med det er at NXT er inne i den kompliserte perioden der nye fjes strever med å fylle tomrommene, mens de som har «rykket opp» fortsatt lurer i kulissene for å gi et siste rubb som takk for hjelpen.

Nei, i stedet for WWEs gjøren og laden skal jeg spre det glade budskap om Lucha Underground, sesong 2 er nemlig utrolig nok enda bedre enn sesong 1!

La oss først slå fast at LU har en luksus ingen andre wrestlingshow har.  Der de nemlig i praksis bygger på live-show, og har det som sitt grunnlag, er LU fra dag én skapt for TV. De filmer hele sesongen i løpet av noen intensive uker, og kan fokusere på dramaturgi og historiene. De slipper å måtte forandre planene underveis på grunn av skader eller andre uforutsette problemer.

I tillegg har produsentene hele tiden slått fast at det de vil lage er fortellinger om superhelter, ikke selge en forhåndsbestemt sport. De gir kayfabe en helt ny verdi. For LU foregår ikke i «vår verden», men i en virkelighet der bander med luchadorer regjerer på veiene og i den kriminelle underverden, og der de paranormale lusker i skyggene.

All wrestling er jo oppdiktet, men når man frigjør seg fra hele «dette er en sportssending, æresord» kodekset, så får man friere tøyler.  Det gjenspeiler seg i gimmickene.  For selv om WWE har hatt noen spesielle gimmicker, så har det de siste tiårene vært med et glimt i øyet.  Kane er ikke en demon, Undertaker er ikke udødelig og Bray Wyatt leder ikke en kult.

I LU derimot kan drager vandre i menneskeham, en kamp mellom aztekerstammer som har ulmet i tusen år har eskalert til en krig som hovedsakelig finner sted i ringen og en skapning fra kosmos har reist i tid og rom for å forene dem og forhindre verdens undergang.

I sentrum av alt dette finner vi Dario Cueto,  El Jefe, som i utgangspunktet kun framstod som en slesk spanjol med en forkjærlighet for vold. Han etablerte «tempelet» med undergrundswrestling tilsynelatende kun for å få utløp for sin sadistiske glede av å se slåsskamper, men etterhvert har vi lært mer.dario

Darios far var en luguber wrestling-promotør i Mexico, som brukte skitne metoder på å skape seg en formue. Hans endelige triumf var når han fanget sjelen til en aztekisk krigsgud i kroppen til sin yngste sønn, Darios lillebror. Denne lillebroren, Matanza («Massakren»), har Dario holdt låst inne, fordi man låser ned sine mest verdifulle eiendeler. I løpet av sesong 2 har vi lært at Dario holder Matanza kjær, også fordi han drepte deres ondskapsfulle mor, og veket Darios fascinasjon for vold.

Den mystiske Black Lotus infiltrerte i sesong 1 tempelet i et forsøk på å få has på Matanza, som hun holder ansvarlig for å ha drept hennes foreldrene, men i likhet med en viss Skywalker var hun for utålmodig, og søkte en konfrontasjon for tidlig.  Hennes mentor, El Dragon Azteca, forsøker å advare henne, men det ender med at hun dreper ham i frustrasjon.  Da får Dario den store skjelven, og rømmer med henne og Matanza, vel vitende om at El Dragon Aztecas død vil føre til en hevnaksjon. Og der endte Sesong 1.

El Dragon Aztecas maske overtas av El Dragon Aztecas Jr, som finner en ny mentor: Rey Mysterio Jr. (Jepp han fra WCW/WWE).  Jeg vet ikke om El Rey Network har tilgang på en tidsmaskin, men Rey ser uforskammet bra ut!

I maktvakuumet etter Dario ble tempelet overtatt av den mystiske Catrina og hennes protege: Mil Muertes («Tusen døde»), som også erobret tittelbeltet i sesongfinalen.Mil Muertes

Når tiden nå var moden så returnerte Dario med sitt personlige monster, for å gjenerobre tempelet!

Så på den ene siden har du legemliggjøringen av Døden (La Calavera Catrina) på den andre siden en som enten er djevelen selv, eller i det minste har arvet en avtale med ham.

Innimellom alt dette har vi også Fenix, mannen som ikke kan dø. Vi har de selverklærte representantene for «The Moth Tribe», Marty The Moth, og hans søster La Mariposa («Sommerfuglen»). mariposaBandemedlemmet Castro Cortez har vist seg å være en politimann på spaningsoppdrag, og han har fått følge av en rival: Detektiv Joey Ryan. (Jepp, han her). De er undercover i et forsøk på å skaffe bevis for Darios mange illgjerninger.

For ikke å glemme Pentagon Jr.  verdens sintest ninjaskjelett. Han brukte hele sesong 1 på å brekke armer, som ofre til sin «mester».  Mesteren viste seg å være Vampiro, alter egoet til ekspertkommentatoren.  I sesong 2 har Vampiro sluppet ut av asylet, etter at medisineringen igjen har latt personligheten til Ian Hodgeson få kontroll. (Selv om vampyren lurer like under overflaten…) Det hjelper neppe på hans mentale tilstand at Dario lot Matanza gå berserk på en overmodig Pentagon.

To viktige momenter for serien suksess er at det sørget for å hyre en drivende god skuespiller til rollen som Dario, og et utsøkt blikk for detaljer. (Som når oppslagstavlen til politiløytnanten som er Cortez og Ryans føringsoffiser inneholder en oversikt over wrestlere som ble drept eller forsvant i sesong 1, etter å ha gjort seg uvenner med Dario.)

Det har sikkert hjulpet på interessen av de har hyret inn akkurat passe mange folk kjent fra WWE. Big Ryck  (Ezekiel Jackson) og Alberto El Patron (Alberto Del Rio) var med i sesong 1.  Johnny Mundo,  «en mann kjent under mange navn» (blant annet Johnny Nitro og John Morrison), har vært med fra dag én.  «The Darewolf» P.J.Black er kanskje bedre kjent som Justin Gabriel. Som sagt, nå har mysterienes konge funnet seg vel til rette, og sist men ikke minst er det Matt Striker som er kommentator.matt-striker

Det er kanskje der kayfabe strekkes lengst.  Men så lenge du aksepterer at Matt og Vampiro kommenterer et wrestlingshow som sendes i smug, og at seerne av det fiktive showet i likhet med kommentatorene ikke ser de øvrige segmentene i showet vi ser, så henger det på greip.

Selv om du tror du ikke liker wrestling,  søk opp litt LU på Youtube, streamingsider eller i sjørøverbukta, og du kan bli overrasket!