Tegnet magi 29: God Hates Astronauts


Webcomics.   Det kan være så mangt.  Fra helt hinsides prosjekt som kun egner seg som kasus i psykologigrunnkurs,  til starten på noe stort.  For hver Oglaf.com er det ti katastrofer.  Samtidig har det senket terskelen for vordende serieskapere.  På mange måter har internett overtatt for de gamle «indie» seriene,  gjerne utgitt for forfatterens regning, og solgt av samme mann på diverse messer og con’s.

Som for webserier var det mye klint og lite hvete, men innimellom dukket det opp noe levedyktig.  Som en sær liten serie om 4 muterte skillpadder i kloakken som bekjemper en gjeng ninjaer

Drømmen for disse serieskaperne er jo å bli lagt merke til at et forlag, og en serieskaper som har klart det er Ryan Browne.  Denne gangen skal jeg se på en TPB som samler en historie første gang publisert på verdensveven.  En serie som fikk lillebror (som var så snill og gi meg den i bursdagspresang) til å proklamerer «God Hates Astronauts er blant de rareste tegneseriene jeg har lest, men svært fornøyelig».

GHA_Vol1God Hates Astronauts Volume 1: The Head That Wouldn’t Die!

Av Ryan Browne et al. Image. ISBN13: 978-1-60706-808-2 Utgitt 2013  (Samler God Hates Astronauts webcomic #1-3) – Bursdagsgave (125,- på adlibris)

God Hates Astronauts følger historien til en gruppe inkompetente, trangsynte narsissistiske «superhelter» kalt «The Power Persons Five» . De er ansatt av NASA for å stoppe alskens bondetamper fra å dra ut i verdensrommet i hjemmesnekrede romskip.

Dessverre for NASA, er dette formålet i liten grad noe denne dysfunksjonelle gjengen fokuserer på. De er mer opptatt av utroskap, ugler som raner banker, og gammeldagse boksere som forsøker å etablere grizzlybjørnbaserte forbrytersyndikat.gha-2

I det store å hele er det kun gjennom et subplot, der vi ser Admiral Tiger-som-spiser-en-cheeseburger  sitt triste(?) endelikt i  krabbetåken, handlingen beveger seg utenfor jordatmosfæren. I stedet er det forbannede cowboyer, sjøkuer med juridisk embedseksamen og en trist politimann med gorilla-armer som driver handlingen fremover.  Ikke rart Dr. Professor og Sir Hippothesis  kan bli frustert!  gha-sir hippothesis

Herlig harselas med alle superheltserie-klisjeer, og tettpakket med referanser til alt mellom himmel og jord. Fra B-filmer på 50-tallet til The Simpsons, Die Hard og brettspillet Cosmic Encounters.

I tillegg til å samle webserien som la grunnlaget for tegneseriebladene utgitt på Image (samlet i vol. 2)  så inneholder denne boka også opphavshistorien til de fleste hoved- og biroller som dukker opp i serien.  Disse har Ryan Browne skrevet og fått en lang rekke andre serieskapere til å tegne, noe som er ganske artig. Det finnes mange ulike visuelle uttrykk!

Liker du rare, rare tegneserier?  Sjekk ut hvorfor Gud hater astronauter!