Kosmo’16 – Dag 5: Groggy


kosmorama-2016-logo-liggendeVar det ikke en viss trønder som sa man må «opp på hesten igjen», støtt og stadig?  Det var i hvert fall en vel så berømt, og langt mer suksessfull trønder som slo fast «that there’s hope in the hanging snore»!   Så etter 24 timer strak,  så bestemte jeg meg for at nok fikk være nok.  Jeg hadde tross alt overlevd en tur på butikken for å hente en pakke med bursdagspresanger, og en ny forsyning Paracet,  så det fikk briste eller bære,  det var en film jeg ville se.  Så dopet til gjellene,  med papirlommetørklær, grapefruktjuice og fishermans friend tok jeg turen.  Og det var verd det.

Mind your head

Bennet Omalu var en ung nigeriansk lege som hadde emigrert til USA og jobbet som patolog i Pittsburgh. En dag får han en av byens store helter på bordet,  den tidligere football-stjernen Mike Webster. Han blir bekymret når han ikke kan fastslå hvorfor en tidligere toppatlet er død, hjemløs, med klare tegn på selvskading og rusmisbruk, og rapportert om personlighetforstyrrelser. Han velger derfor, for egen regning, å få gjort videre undersøkelser av hjernen til den døde…

Dr. Bennet Omalu  (via universityofcalifornia.edu)

Dr. Bennet Omalu som forøvrig bisto som konsulent under innspillingen.
(via universityofcalifornia.edu)

Omalu oppdager at dette bare er toppen av isfjellet,  at hjernevevet viser forandringer, tegn på tiår med skader og lesjoner,  og at dette umulig bare kan gjelde en mann.  Men hva har en ung utenforstående lege som ikke vet opp og ned på et touchdown å stille opp med mot en multimilliardindustri som NFL?

Concussion bygger på en sann historie, og som de fleste vel har fått med seg, CTE er i dag en etablert vitenskapelig diagnose. Den faktiske vitenskapelig artikkel som det refereres til i filmen heter forøvrig «Chronic traumatic encephalopathy in a National Football League player,» publisert i Neurosurgery. 2005 Jul;57(1):128-34.

Personlig er jeg ikke noen stor fan av amerikansk fotball, men faste lesere av bloggen vet sikkert at jeg følger med på wrestling.  Når denne saken eksploderte i amerikansk media i 2008  var det ikke kun i amerikansk fotball det ble et tema.  Ishockey og rodeo var andre idretter der dette var en risiko.  Innen boksing hadde man kjent til problemet,  som «dementia pugilistica»  eller punch-drunk. Og wrestling såklart.  Siden det ikke er en sport, så er det et helt annet overvåkingsapparat.  Det er ingen utenforstående helsemyndighet eller dopingkontroll,  og nær sagt all organisert wrestling er basert på en modell der utøverne er selvstendig næringsdrivende som vet de har en kort karriere det gjelder å gjøre mest ut av,  så lange avbrudd på grunn av skade er uaktuelt om det ikke er absolutt nødvendig.

Det kanskje mest beryktede tilfellet er canadiske Chris Benoit. I 2007 drepte han sin kone og unge sønn  før han begikk selvmord.  I første omgang ble det antatt at langvarig misbruk av anabole steroider var årsaken, men senere patologike studier har påvist at han hadde typisk CTE. Senere påviste Dr Omalu selv CTE i hjernen til den tidligere wrestleren Andrew «Test» Martin som døde av en utilsiktet medisinoverdose i 2009 bare 33 år gammel,  og i nyere tid har Matthew «Corey Graves» Polinsky, og ikke minst Bryan «Daniel Bryan» Danielson måtte legge opp på grunn av gjentatte hjernerystelser og fare for permanente skader, som CTE.  På samme tid innførte WWE, det største forbundet, en rekke regler for opptreden i ringen, forbød visse manøvre med høy risiko for hodeskade, og alle ubeskyttede slag mot hodet.

Mike Webster

Mike Webster

David Morse spiller «Iron Mike» Webster,  og han er skummelt lik.  Virkelighetens Webster var en legende. 18 år som proff,  den siste av Pittsburgh Steelers 4foldige Superbowl-vinnere til å legge opp (i 1990). Pro Football Hall of Fame (1997), 9× Pro Bowl (1978–1985, 1987), 9× All-Pro (1977–1985),4× Super Bowl champion (IX, X, XIII, XIV), NFL 75th Anniversary All-Time Team, NFL 1980s All-Decade Team, NFL 1970s All-Decade Team.

Men alt da han omsider la opp etter 2 sesonger i Kansas City Chiefs var han i praksis invalid.  Som i filmen levde han fra hånd til munn, sov i en gammel pick-up,  forfalsket resepter for ritalin,  og var i en bitter skillsmisse med kona når han døde.  Hans mindreårige sønn hadde en periode ansvar for ham, og er i dag leder for The Brain Injury Research Institute i Pittsburgh, som oppfordrer idrettsutøver som har opplevd hodeskader til å testamentere sin hjernen til forskning.

Will Smith i hovedrollen beviser at han kan spille mer enn bare cocky tøffinger med et skjeiv smil og kjapp replikk.  I starten er det veldig uvant at han spiller med en troverdig nigeriansk aksent, men for det første løsriver det rolleskikkelsen litt fra klassisk «Will Smith» og for det andre underbygger det hans «utenforskap» i forhold til det erke-amerikanske.

Strålende skuespill, en sann historie som ikke er pyntet alt for mye på for å lage en god film, og et interessant tema.  Kan ikke ønske seg mer enn det, vel?

Antall filmer i dag: 1  – Antall filmer totalt: 12
Språk i dag: Engelsk.
Språk totalt: Fransk, Norsk, Engelsk, Tysk, «Demonsk», Norrønt, Estisk, Dansk, Russisk.