Kosmorama’16 – Et alternativt 6 dagers program utenom allfarvei


kosmorama-2016-logo-liggendeI går postet jeg et forslag på et program for Kosmorama med 6 filmer på 6 dager. Det har fått overraskende mange besøk i dag, men jeg fikk et par kommentarer om at det kanskje var litt safe.  Det var mye engelsk og amerikansk, og det var litt av poenget.  Filmfestival er ikke kun for den harde kjerne som synes en tretimers dokumentar om Nicolae Ceaușescu på rumensk uten undertekst, en patos- og CGI-fylt russisk krigsaction, eller en chilensk cheesy lo-fi mafiafilm som stjeler uhemmet fra Grand Theft Auto, er midt i blinken.  (Selv om det er de som har det mest gøy!)

Likevel,  det er tid for et alternativt 6-på-6 program, og denne gangen er premissene litt annerledes: Ingen av filmene skal i skrivende stund ha norsk kinodistribusjon. Jeg har tenkt prøve å få med meg alle disse også, men denne gangen år normal-arbeidstid være normal-arbeidstid.  «Når på døgnet passer det best å dra på kino?  Alltid!» I tillegg er det til glede for de språkmektige, minimalt med overlapp på språk og opphavsland.  Og forresten: Ingen av visningene her kolliderer med noen av forslagene jeg postet i går, men det fine med festivaler er uansett at de aller fleste filmene vises mer enn en gang!

So without further ado…

Tirsdag 08. marsIceAndTheSky

Ice and the Sky – Nova 1 14:30

La oss starte ballet med en dokumentar! Mannen bak Pingvinenes Marsj, Luc Jacquet, liker seg visst i kalde klima, for dette er hans portrett av den franske breforskeren Claude Lorius. På 50-tallet begynt Lorius å analysere iskjerner fra Antarktis, og ble en av de første til å beskrive sammenhengen mellom CO2-innholdet i atmosfæren og havnivået. En liten påminnelse om at miljøvern ikke er det dummeste vi driver med har vel heller aldri skadet.

Frankrike [2015] – 89 min. – Fransk [Engelsk tekst] – Alder: 15 – Regi: Luc Jacquet – Med: Claude Lorius, Michel Papineschi, Jacques-Yves CousteauIMDB 

Onsdag 09. mars1944

1944  – Nova 4 10:00

Hvorfor ikke få med seg en film før lunch?  Estiske 1944 er på overflaten en helt vanlig krigsfilm fra 2. verdenskrig.  Estland var før krigen et lite, optimistisk land klemt mellom to store nasjoner styrt av diktatorer med ekspansjonsplaner. Så at noen estere i et forsøk på å bevare et fritt Estland, slo sine pjalter sammen med tyskerne gjennom Waffen SS, mens andre lot seg innrullere i Stalins røde armé, er ikke overraskende.  Her ser vi felttoget i 1944 gjennom øynene til estiske soldater som har valgt  side og nå må kjempe mot sine landsmenn på den andre siden. Hvordan påvirker valgene man tar både en selv og ens nærmeste, når det ikke er noen valgmuligheter som er rett?  (Filmen var en snartur innom kino her til lands i november i fjor, men jeg tror ikke særlig mange fikk det med seg.)

Estland [2015] – 100 min. – Estisk, tysk, russisk [Engelsk tekst] – Alder: 15 – Regi: Elmo Nüganen – Med: Marko Leht, Maiken Schmidt, Gert Raudsep – IMDB 

Torsdag 10. marsEmbraceTheSerpent

Embrace of the Serpent – Nova 1 14:30

Farger er oppskrytt!  Fra Søramerika kommer denne fortellingen om sjamanen Karamakate, den siste av sitt folk,  og hans vennskap med to forskere som i over 40 år har søkt gjennom Amazonas på leting etter den legendariske legeplanten Yakruna. Dette burde bli så dampene og klaustrofobisk som kun en regnskog kan være.

Colombia/Venezuela/Argentina [2015] – 125 min. – Spansk, portugisisk, tysk, katalansk, latin [Engelsk tekst] – Alder: 15 – Regi: Ciro Guerra – Med: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar – IMDB 

Fredag 11. marsAferim

Aferim! – Nova 4 22:00

Det er en grunn til at «balkanisering» har etablert seg i språket som et begrep for å dele opp et større område i små, svake og lite selvstendige stater som gjerne er fiendtlig innstilt til hverandre. Denne filmen er satt til Romania på midten av 1800-tallet. På oppdrag av en lokal adelsmann jakter lovmannen Costandin på en sigøynerslave som har rømt etter å ha hatt en affære med adelmannens kone! For sikkerhets skyld har Costandin også sin unge søn på slep. Denne rumensk/bulgarsk/fransk/tsjekkiske samproduksjon er i tillegg filmen i svart-hvitt, så dette burde gi de rette assosiasjoner til gode gamle westernfilmer, men med uvante ingredienser. Litt som å få servert trøndersodd laget kun på kinesiske ingredienser altså.

Romania/Bulgaria/Frankrike/Tsjekkia [2015] – 108 min. – Rumensk, tyrkisk, romani [Engelsk tekst] – Alder: 15 – Regi: Radu Jude – Med: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin – IMDB 

Lørdag 12. marsVitaFolket

Det Vita Folket – Nova 4 16:10

Dette er en dystopisk, svensk sci-fi om en anstalt i ødemarken der mennesker plasseres i påvente av «retur» og utsendelse.  Den unge kvinne Alex ankommer, men vi vet ikke hvorfor, eller hvor hun skal videre.  Ikke uventet er det vel en del allegorier til dagens asylinstitutt og migrasjon, og hvordan den håndteres.

Sverige [2013] – 79 min. – Svensk [Svensk tekst] – Alder: 15 – Regi: Lisa Aschan – Med: Pernilla August, Vera Vitali, Ville Virtanen – IMDB

Søndag 13. marsGreenInferno

The Green Inferno – Nova 3 22:00

Har du hørt om legendariske Cannibal Holocaust? Filmen fra 1980, filmet i found footage stil så overbevisende at regissøren ble anmeldt for å ha drept skuespillerne sine på ordentlig. (Noe han heldigvis ikke hadde gjort.) Vel regissør Eli Roth, som sto bak Hostel, filmen som skremte en generasjon amerikanske tenåringer fra å backpacke i Europa, er fan av Cannibal Holocaust, og dette er hans homage.

En gruppe unge amerikanske aktivister er på vei hjem etter å ha demonstrert mot snauhogst i Peru når flyet deres styrter i Amazonas.  De oppdages av en lokal stamme ukjent for vitenskapen, men uheldigvis virker det som om det ikke så mye er en redningsaksjon som matauk!

Under innspillingen kontaktet Eli Roth og filmcrewet hans den lokale landsbyen for å rekruttere innbyggerne som statister til filmen. Han innså snart at de aldri hadde sett en film før og ikke hadde begrep om hva det var. For å demonstrere hva en film var anskaffet Eli en TV og en kopi av Cannibal Holocaust og hadde en filmvisning for hele landsbyen. Landsbyboerne elsket det, og var mer enn villige til delta i filmen som statister og hjelpemenn. (Om historien er sann eller ei, vet jeg ikke, men en er uansett morsom.)

Chile/USA [2013] – 100 min. – Engelsk [Norsk tekst] – Alder: 18 – Regi: Guillermo Amoedo og Eli Roth – Med: Lorenza Izzo, Ariel Levy, Daryl Sabara – IMDB