Tegnet magi 28: Princess Leia


Star Wars: The Force Awakens har tatt av i all verdens kinosaler den siste snaue måneden, men la oss ikke glemme de gode gamle heltene.  For lenge før Rey var det en annen kvinnelig bad-ass som hadde Kraften med seg:  Prinsesse Leia Organa.

LeiaPrincess Leia

Av Mark Waid & Terry Dodson. Marvel. ISBN13: 978-0-7851-9317-3 Utgitt 2015  (Samler Princess Leia #1-5) – Julegave (146,- på adlibris)

I mars i fjor slapp Marvel et blad som skulle bli den mestselgende tegneserien i USA i mars: Princess Leia #1. Tegneserien tar opp tråden der Star Wars (A New Hope/Episode IV) slapp. Leia har kommet seg av sjokket etter at Grand Moff Tarkin valgte å utslette hennes adopterte hjemplanet Alderaan med den første Dødsstjernen som et skremmeskudd til galaksen. (Obs: Spoiler!)

Planeten er kanskje borte, men det behøver ikke bety at alderaansk kultur og identitet skal forsvinne. Leia setter seg fore å kontakte alle alderaanere som overlevde angrepet på planeten ved at de befant seg andre steder i galaksen, for å redde dem fra å bli tatt til fange av Imperiet som de-facto opprørere. Planen hennes er ikke videre populær hos resten av opprørsbevegelsens ledelsen. General Dodonna påpeker at Vader og Imperiet ikke vil la seg ta ved nesen på denne måten, og har satt en pris på hodet hennes, så det lureste er å ligge lavt.  Men Leia er seg sitt ansvar bevisst som den siste gjenlevende medlem av Alderaans kongefamilie,  og med hjelp av X-wing-piloten Evaan (også fra Alderaan) så legger hun i vei på eventyr. leia01

For alle som leste Star Wars tegneserien på 80-tallet er dette rene nostalgien. (Bortsett fra at tegningene er mye, mye bedre.) Samtidig er det forfriskende å se noen andre enn Luke i hovedrollen.  For ikke glem at i den første Star Wars-filmen var det nettopp Leia som var den beste helten. Luke var bare en storøyd og tafatt bondetamp, og Han Solo en egoistisk leiesoldat. Når medaljene skulle deles ut etter slaget ved Yavin 4 var det tross alt hun som delte dem ut, siden hun er en del av ledelsen i opprørsbevegelsen.

Denne utgivelsen samler de første fem bladene i denne miniserien, som er fulgt opp med en miniserie om faren hennes. Om du kaller deg Star Wars fan er det bare å sette denne på handlelisten.