Leselystig 7: What if? (Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions)


Nettegneserier er en blandaball av høyst varierende kvalitet.  Noe er åpenbare «vanity projects» som kun gleder skaperen og hennes nærmeste venner. Andre er rett og slett bare forløperen til serier som etterhvert blir utgitt i vanlige format.

Personlig er det tre striper jeg pleier å titte innom med ujevne mellomrom: Scandinavia and the World, Oglaf og XKCD.

Sistnevnte serie er skapt av Randall Munroe, som ble serietegner på heltid i 2006 når  NASA ikke fornyet konsulentkontrakten hans. Jeg har sansen for en tegneserie som krever minst en mastergrad i naturvitenskap for å få med seg alle poengene.

Men Munroe skriver ikke kun tegneserier, det hender han begår bøker også.

whatif

What if? (Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions)
Av Randall Munroe
Mariner forlag – 2014  ISBN:978-0-544-45686-0
296 s. Pris: ? (Julegave)

I denne boka besvarer Randall Munroe hypotetiske vitenskap spørsmål sendt til ham av leserne av hans webcomic, XKCD. Den inneholder et utvalg av hans svar på spørsmål som er publisert på hans XKCD spinoff, What If?, Sammen med flere nye. Boken er delt inn i flere dusin kapitler, hvorav de fleste er viet til en unik spørsmål og svar. Boka ble lansert 2. september 2014 og nådde toppen av bestselgerlisten New York Times den 21. september.

Så om du lurer på hva som hadde skjedd om du kan bygge en jetpack av maskingevær, om solen noensinne vil gå ned over det britiske imperium eller hvem som har vært menneskehetens ensomste er dette boken for deg.  (Svarer på de tre eksemplene er forøvrig: «Javisst», «nei ikke så lenge de har Pitcairn» og «mest sannsynlig de astronautene som satt igjen i månebane mens landingsmodulen var nede på månen».)

Boka er selvsagt illustrert med Munroes typiske strekfigurer og informasjonsbilder.  cessna_results

Som for eksempel overstående bildet som illustrerer i hvilken grad en Cessna 172 Skyhawk vil kunne fly på øvrige himmellegemer i vårt solsystem.

En absolutt fortreffelig julepresang!