SW Ep 7 Kraften våkner. [SPOILER ahoy]


Look what I've found...

Look what I’ve found…

Det begynner å nærme seg to uker siden Star Wars: The Force Awakens hadde Norgespremiere. Men siden det sikkert er en og annen SlowPoke der ute som ikke har fått somlet seg på kino ennå.  Filmen har knust det som er av inntjeningsrekorder, og den mest imponerende rekorden er kanskje at den brukte kun tolv dager til å passer en milliard dollar. Den gamle rekorden var Jurassic World som brukte 13 dager,  men i dinosaur-rebooten hadde premiere i Kina parallelt med resten av verden,  Star Wars har ikke Kina-premiere før 9. januar.

Det var mye spenning knyttet til hvordan Rottens imperium (i.e. Disney) ville håndtere verdens sterkeste filmfranchise. Det virker som om de har truffet innertier på nær sagt alle punkt. De fikk inn en regissør i J.J. Abrams som både er fanboy, samtidig som han ikke ble lamslått av hvor mye som hvilte på hans skuldre..  Dermed blender han ikke oss med lensflare, men gjorde en solid innsats for å bruke så lite CGI som mulig, og i stedet baserer seg på tradisjonelle matte-malerier og miniatyrer.  Det merkes,  hele filmen fremstår mer taktil og tilstede enn de «første» tre.  (At Abrams leverte ett venstrehåndsarbeid med  de nyeste Star Trek-filmene er i etterpåklokskapens lys ikke så rart. Det er nær sagt umulig å gjøre en corny og campy 60-talls serie til severdig blockbuster.)

Det funker som F…

La oss ta det første først.  Ja,  filmen har mange historiemessige likhetstrekk med Episode IV.  Men de samme kan sies om 80% av alle eventyr, legender, myter og religiøse historier.   Det er litt av sjarmen med Star Wars.  Romskip, romvesen og intergalaktiske kriger er bare drakten historien er i kledd.

Selvfølgelig er det stor stas å se igjen den gamle gjengen. Det skulle bare mangle.  Heldigvis klarer John Boyega og Daisey Ridley markere seg så de slett ikke blir overskygget.  Særlig Ridley er et absolutt funn som den udiskutable hovedpersonen, Rey. Rey er den helten Star Wars har trengt. Selv om hun både er skeptisk og til tider overveldet over utviklingen rundt henne lar hun seg ikke pelle på nesen eller overvelde . Som når hun et par ganger må informere Boyegas karakter Storm Trooperen  FN-2187/Finn  at hun slett ikke trenger å reddes.

Pippi Langstrømpe på Jakku

Pippi Langstrømpe på Jakku 

Frankie Boyle sa om Dronning Elisabeth: «She looks like she could hold her own in a bar fight», og det samme gjelder for Rey. Fordi de bevisst styrer unna alle klassiske klisjeer for å gjøre henne sexy,  så er hun både sympatisk, tøff og riktig så søt. (Og jeg er ikke den første som synes Daisey ligner på Keira Knightley hypotetiske lillesøster?)

Hun er så søt når hun geeker ut av å se seg selv på promomateriell!

Hun er så søt når hun geeker ut av å se seg selv på promomateriell!

Boyegas rolleskikkelse har blitt kritisert for å fremstå som svak og klønete, men han er tross alt den som når alt kommer til alt viser heltemot og våger å stå opp mot en fiende som utklasser ham. Problemet er kanskje at han er den første mørkhudede hovedrollen i noen Star Wars film hittil, og trailere og forhåndsreklame solgte ham inn som en vordende jedi, når han snarere inntar Han Solo-rollen. Kanskje filmen ble litt for likestilt for sitt eget beste. Boyega vant rollen i konkurranse mot to hvite skuespillere, så det var ikke noe bevist plan om at «hvermansen» publikum skal ha sympati fordi han kastes uti på dypt vann er mørk.

No, I'm not "a little dark to be a Stormtrooper", thank you very much!

No, I’m not «a little dark to be a Stormtrooper», thank you very much!

Så kommer vi til Kylo Ren. Adam Driver maler han som en trumpete, usikker og frustert ungdom.  Litt som Anakin Skywalker antagelig ville vært i samme situasjon rett etter Revenge of the Sith (Episode III). Her synes jeg en del kritikere er urettferdige når de klager over at han ikke er truende nok.  Ren er ikke Vader 2,  han er knapt nok Anakin 2.  Han er uskolert, og ufokusert. Et uforløst potensiale Supreme Leader Snoke neppe er ferdig med.  Så at Finn klarer å stagge ham en liten stund og Rey kjempe til et uavgjortresultat er ikke et symptom på at han er ufarlig.  Ikke glem at han både er psykisk og fysisk i ubalanse etter både å ha drept sin egen far, og tatt en Bowcaster-runde midtskips.

I shall handle this on my own. You might even say... SOLO! (ba-dum-thish!)

I shall handle this on my own. You might even say… SOLO!
(ba-dum-thish!)

Jeg liker også alle de små  og store referansene til eksisterende mythos. Nien Numb for eksempel? Eller at Rey har brukt en Storm Trooper hjelm til å lage kjørebriller. Eller alle bannerene ved Maz Katanas pub.  Og fikk du med deg cameoen til Daniel Craig? (La oss si såpass at 007 er sårbar for improviserte Jedi Mind Tricks.)

"I will remove these restraints and leave this cell with the door open."

«I will remove these restraints and leave this cell with the door open.»

First Order

På mange måter er Imperiet i Star Wars en klar parallell til nazistenes tredje rike.  Ikke kun uniformsmessig, men også gjennom det faktum at riktignok er ledelsen en blanding stormannsgale facister og mystikere med messias-kompleks, men også fordi flesteparten av fotfolket (de som ikke er vokst opp i et kloneanlegg) er helt normale individ som uheldigvis befinner seg på feil side av frontlinjen. I hvert fall fra vårt ståsted.  Ikke glem at Luke i Episode IV var tilnærmet unik i at han ikke var utdannet jagerpilot fra Imperiet som så hadde hoppet av!

Om Imperiet var Nazi-Tyskland så er First Order SS. Nærmere bestemt et SS som har brukt ODESSA og etablert sitt fjerde rike i Sør-Amerika. Abrams valgte beviste en svært ung skuespiller (32 år gamle Domhnall Gleeson) til å spille General Hux, for å understreke de tragiske i at han er en så overbevist imperialist, selv om han ikke er gammel nok til å huske Imperiet i det glansdager.

Prisen for mest overbevisende rom-nazier siden Iron Sky går til...

Prisen for mest overbevisende rom-nazier siden Iron Sky går til…

Supreme Leader Snoke ja,  er det noe som roper plot-twist og et «Wizard of Oz» scenario så er det denne karakteren. Vi vet jo at størrelsen på hologrammer i dette universet kan manipuleres fritt.  Spørsmålet er bare om det er Rey, Ren eller noen andre som blir de første til å titte bak forhenget.

Starkiller-basen var selvsagt så over the top som forventet, men når Palpatine begynte byggingen av den andre Dødsstjernen, før den første var ferdig, sier det seg selv at han sikkert hadde flere konstruksjoner underveis når han begynte å nærme seg fullføringen av det prosjektet.

Skuffelser?

Om filmen har en svakhet er det at den kanskje forsøker å rekke over litt mye.  Jeg hadde gjerne sett at filmen hadde rundet av år Rey og Chewie tar av i Millenium Falcon  for å finne Luke.  Det kunne vært en episk start på Episode VIII i stedet for å bli en litt forhastet avslutning her.  Det er synd at den vakre og talentfulle Lupita Nyong’o kun låner bort stemmen sin i denne filmen, men Maz Kanata er tydeligvis en ringrev med mange historier på lager.  Med litt flaks får vi høre noen av dem.

Litt trist er det også når Abrams caster noen av Hong Kongs beste action-skuespillere til en episk kung-fu show-down ombord i Han Solos nye fraktskip, og så må kutte hele scenen for å holde tempoet.

Captain Phasma var ikke veldig toneangivende i denne filmen men settes opp som en big bad for en fremtidig film. Hun skal kanskje fylle samme rolle som General Griveous i «Prequel»-kronologien?

Turn up/Say a few lines/Look bad-ass  - The Boba Fett Career Plan

Turn up/Say a few lines/Look bad-ass – The Boba Fett Career Plan™

Sist men ikke minst Poe Dameron er åpenbart en link til den kommende Rogue Squadron-filmen, men det hadde vært greit å lære ham litt å kjenne her og.  Slik det er nå blir han en NPC. (Og så anklager de Rey for å være en Mary Sue?)

Captain Flighty McPilotson reporting for duty!

Captain Flighty McPilotson reporting for duty!

Oppklaring / Head-Canon

For det første: Starkiller Base har en hyperdrive akkurat som Dødsstjernene. Hvis ikke hadde den ikke kunnet flytte seg til nye solsystem for å lade opp våpenet. Og nei, det er ikke Coruscant som blir angrepet, men Hosnia-systemet. Hosnian Prime er var sete for Ny-Republikken og det Galaktiske senat.

Hvorfor sponser Ny-Republikken en motstandsbevegelse?  Vel det er åpenbart at galaksen har gjennomgått en balkaniseringsprosess.  Egentlig minner det meg litt om settingen i FASAs BattleTech:  En galakse som fortsatt strever med å komme seg på beina etter en ødeleggende krig, og der «LosTech» er en viktig inntekstkilde og ressurs i de mer rurale områdene. Det er jo ikke så rart om Senatet som forsøke å skape en konsensus for en ny republikk forsøker å fremstå så de-militarisert som mulig, når de skal ta opp tråden etter et imperium som holdt galaksen i et jerngrep. Så en løsrevet «resistanse» ledet av en tidligere senator, diplomat, prinsesse og general må jo være en god løsning. «Plausible deniability» kaller man sånn. Men tatt i betraktning at sentatet ble atomisert i et gamma-flash av det før nevnte supervåpenet til First Order, så er det av akademisk interesse.

Sist men ikke minst: Når R2-D2 våknet opp, var det fordi Luke hadde kodet inn at han skulle gå ut av dvaletilstand så snart innsatsen for resistansen var tilstrekkelig høy nok: Et sprengt supervåpen, en Ridder av Ren som fungerer som Sith-lærling, og en sensitiv heltinne med åpenbare evner innen Kraften. Det er rene Kinder-egget, og universets eneste(?) gjenværende Jedi-ridder må avsløre siste biten i puslespillet via sin trofaste våpendrager.

Nå må vi bare smøre oss med tålmodighet på Rogue One neste år og Episode VIII i 2017!

Lupita Nyong'o, from left, Daisy Ridley, John Boyega, J.J. Abrams, Carrie Fischer, Adam Driver and Harrison Ford pose for photographers upon arrival at the European premiere of the film 'Star Wars: The Force Awakens ' in London, Wednesday, Dec. 16, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

From left: Lupita Nyong’o, Daisy Ridley, John Boyega, J.J. Abrams, Carrie Fischer, Adam Driver, Gary the Wonderdog and Harrison Ford pose for photographers upon arrival at the European premiere of the film ‘Star Wars: The Force Awakens ‘ in London, Wednesday, Dec. 16, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)