PolCos Julekalender 2015 – Luke 17


Er jeg den eneste som har stusset over at NSBs julereklame insinuerer at hvis du tar tog begynner du å snakke rarere og rarere jo lenger unna Oslo du kommer?

Enten det har «shogga» eller ei, på tide å åpne luke nummer 17.

Wrestling17-w-bayley

Alle historier trenger en helt(inne).  Ett av problemene til WWE har lenge vært at de som utpekes til helterollen også skrives som infantile mobbere.  Dermed appellerer de stort sett bare til de under 8 og alle som synes «rumpe» er verdens morsomste punchline. Men innimellom, innimellom glimter de til, særlig i NXT.

Bayley startet som en litt for entusiastisk og starstruck utøver, som innimellom glemte at hun faktisk er ment å slåss i ringen. Så kom en periode der hun ble hundset av alle som ville opp og frem, og hun nådde en Sting-nivå av blindhet når det kom til å velge samarbeidspartnere mot plagåndene.  For det endte alltdi med tårer når hun ble forrådt eller latt i stikken. Og så ble hun skadet. Charlotte, Becky Lynch og Sasha Banks, de andre tre i «the NXT horsemen» ble hentet opp til RAW mens hun satt hjemme med armen i gips.  Der kunne historien endt…

Men i stedet så kvinnet hun seg opp,  returnerte, og leverte en av årets beste kamper (ikke beste kvinnekamper,  kamper punktum) og vant tittelen hun har jaget.  Og det viktigste (for alle gode historier har også en moral) hun gjorde det uten å gi slipp på den entusiasmen og positiviteten hun er kjent for.

Det er noen ganger lett å glemme at wrestling, i hvertfall WWE versjonen av wrestling, er ment som familieunderholdning.  Om mens smågutter har kunne velge å vrake i forbilder, er det først med Bayley alle småjentene har fått sin heltinne.  Hvordan kan man ikke like en som har ballongmenn som del av entreen sin? Eller har varemerke-tskjorter med sloganen «I’m a hugger!»?

Men nåde den som undervurderer henne. For når hun strammer hestehalen og deler ut Bayley to belly-finishere er det sant som det er sagt: «Beware of the nice ones».

Tegneserier17-c-beasts-of-burden

Hvis du liker hunder, og er overbevisst om at de er minst like intelligente som mennesker er du i samme båt som forfatter Evan Dorkin og artist Jill Thompson.  Om du samtidig liker spøkelser, magi og mysterier, så er tegneserien Beasts of Burden noe for deg.

Serien handler om en gruppe intelligente dyr som undersøker ulike paranormale hendelser som oppstår i deres lille nabolaget i Burden Hill. Gruppen består av fem hunder: Ace, Rex, Jack, Whitey, og Pugsley, og en katt som heter Orphan (senere får de selskap av enda en katt: Dymphna, en tidligere familiar til en heks). Gruppen rådspør gjerne også  «Visdomshunder», lokale sjaman-lignende omvandrere om kommer til unnsetning når en kaller på dem.

Serien har dukket opp i ulike antologier og miniserier, og de første 8 historiene er også samlet mellom stive permer.

Fly17-f-he100

Historien om Heinkel He 100 er historien om flyet som ikke nådde helt opp.

He 100 var en tysk jagerfly utviklet av flyfabrikanten Heinkel før andre verdenskrig. Selv om det viste seg å være ett av de raskeste jagerfly i verden på tidspunktet for sin utvikling, ble flyet ikke bestilt i serieproduksjon. Omtrent 19 prototyper og pre-produksjons eksemplar ble bygget. Ingen av dem overlevde krigen.

Bakgrunnen for He 100 ikke nådde produksjonsstatus er ikke kjent.  Offisielt avviste Luftwaffe designet fordi de ønsket at fokus skulle være på videreutvikling av Messerschmitt Bf 109. Etter at det ble vedtatt at Bf 109 og Messerschmitt Bf 110 skulle være Luftwaffes standardjagerflytyper, annonserte RLM en «rasjonaliseringpolitikk» som plasseres jagerflyutvikling hos Messerschmitt og bombeflyutvikling hos Heinkel.

Fordi det ikke er noen eksisterende eksempler på flyet, og siden mesteparten av dokumentasjonen – inkludert alle konstruksjons-tegninger – ble ødelagt under et bombeangrep, er det begrenset informasjon om designet og de unike tekniske løsningene det hadde. Det fører også til en del diskusjon om alle de produserte flyene skal betegnes som prototyper, eller om den siste gruppen fly mer korrekt kalles modell D-0 og D-1 (etter interne beskrivelser hos Heinkel som omtalte mulige konfigurasjoner som A, B, C og D.)

Men flyet spilte faktisk en viss rolle under krigen.  I 1940 annonserte Propagandaminister Josef Goebbels at Tyskland ville introdusere ett nytt jagerfly.  Heinkel He113.

Planen innebar å ta bilder av Heinkel He 100 D-1s på forskjellige flybaser rundt omkring i Tyskland, hver gang ommalt  som en ny fiktiv Jagd Gruppen. Bildene ble deretter publisert i pressen med  beskrivelse av He 113, noen ganger omtalt som nattjagerfly (selv om de ikke engang hadde landingslys).

Flyet har dukket også opp i en rekke «action shot» fotografier i ulike magasiner som Der Adler, inkludert påstander om at det hadde vist seg i kamp i Danmark og Norge. En kilde hevder at flyet var på lån til den ene Luftwaffe Staffelen i Norge for en tid, men dette kan være et tilfelle av den samme feilinformasjonen som har blitt utbrodert mange år senere.

Det er uklart selv i dag nøyaktig hvem dette arbeidet var ment å imponere -fremmede luftstyrker eller Tysklands offentlighet og sivilbefolkning – men det ser ut til å ha vært en vellykket bedrag. Britisk etterretning omtalt flyet i AIR 40/237, ble en rapport om Luftwaffe som ble ferdigstilt i 1940. Der blir toppfarten oppført som 628 km/t. Det sier også vingen var 15,5 m² og det bemerkes at flyet var i produksjon. I løpet av de første årene av krigen kom det stadige rapporter om He 113-fly som var blitt observert og involvert i luftkamper, av allierte piloter.

Det finnes i dag flere He 100 tilgjengelig som modellbyggesett, enn det noensinne fantes i Luftwaffe!  I skala 1:72 er det Special Hobbys utgivelse fra 2007 og fremover som definitivt er enklest å få tak i. (jeg mistenker at det bygger på MPMs utgivelse fra 90-tallet men oppgradert.) I skala 1:48 er det mer tynt på plastfronten, noen ruskete østeuropeiske sett i «quarterscale» finnes riktignok, men de er i beste fall kun et utgangspunkt for en ivrig og dyktig modellbygger. Tsjekkiske Planet Models resin-byggesett er nok det beste valget her. Special Hobby også gitt ut flyet i skala 1:32, men i 1:144 er det ikke produsert noen byggesett av det så vidt jeg vet.