PolCos Julekalender 2015 – Luke 16


I dag begynner jeg juleferien!  SÅ DET SÅ! 😀

Du kan trøste deg med å åpne luke nummer 16.

Wrestling16-w-Undertaker

Sier du Mark William Calaway vil nok de fleste se ut som spørsmålstegn.  Men har du i det hele tatt hørt om wrestling har du garantert hørt om The Undertaker.  Nylig feiret han 25 årsjubileum i WWF/WWE med en kamp på Survivor Series. Han har en statistikk på Wrestlemania på 22-1.  (De finnes noen hysteriske youtubevideoer av fans som reagerer på hans første Wrestlemaniatap.) Ja han begynner å trekke på årene, og beveger seg ikke like smidig i ringen lenger, de 2-3 kampene han går hvert år. Men han har en aura ingen andre kommer i nærheten av. Han har en av de mest langtekkelige entreene i wrestling,  men det gjør ikke noe,  når salen senkes i mørket, flammekasterne på scenen starter opp, titantronen fylles av lynnedslag og høytalerne spiller en dyster begravelsesmatch vet alle i salen at nå ha de døde vaagnet og The Phenom vandrer blant de dødelige atter en gang.

Tegneserier16-c-spider

Spider Django Heraclitus Jerusalem er en sarkastisk, narkoman, rappkjeftet, urolige, bitter, men strålende gonzojournalist med inngrodd hat mot autoritet, politisk korrupsjon, og hunder. Nesten alltid med et par  stereoskopiske solbriller med ett rødt og ett grønn glass på nesen, er han den hardslående hovedpersonen i serien Transmetropolitan.  Han er skapt av forfatteren Warren Ellis og artist Darick Robertson og de er tydelige på at de har brukt Hunter S. Thompson som forbilde.

Fly16-f-M.F.11

Det er kanskje ikke så godt kjent at Norge har hatt en militær flyproduksjon? Og ikke kun lisensproduksjon av utenlandske modeller.  Nei, helt hjemmesnekrede løsninger.  Den mest kjente og avanserte er nok Marinens Flyvebaatfabrikk M.F.11. (Også kjent som Høver M.F.11 etter konstruktøren, kaptein Johan Høver.)

Totalt ble det produsert 29 fly mellom 1930 og 1939.  Det var et biplan-sjøfly med mannskap på tre. Primært tiltenkt en rekognoseringsrolle, var det også utstyrt med et Vickers maskingevær kontrollert av observatøren, og muligheten for å frakte med seg en 200 kg synkemine.

Etter den tyske invasjonen rømte tre fly til Finland der det ble tatt i bruk av det finske luftforsvaret.  De finske maskinene, som hadde fått kodene NK-171—173, overlevde krigen. I 1950 ble de tilbudt tilbake til Norge for en rimelig penge, men det var ingen åpenbar respons, og de ble skrotet,  en stor skam!

Luftwaffe brukte i alt 16 eksemplar de hadde erobret til postflyging og fiskerioppsyn her til lands. Under deres tyske karrierer operert flyene i et område som strakk seg fra Finnmark i nord til Warnemünde i den nordøstre delen av Tyskland i sør.  Vi vet av kilder at de ble tatt inn for service og vedlikehold så sent som februar 194216-f-M.F.11_a

Det finnes kun to alternative modellbyggesett av dette flyet.  Begge i skala 1:72.  Det ene er en vacu-form gitt ut av Broplan en gang på 80-tallet. Det andre et resinbyggesett gitt ut av Choroszy Modelbud i 2003. (Det er fortsatt mulig å få tak i,  og ligger på rundt 250 kr fra polske nettbutikker.)