PolCos Julekalender 2015 – Luke 15


På denne dag for 76 år siden, 15. desember 1939  hadde Tatt av Vinden (elelr som den heter på nynorsk Fjerna frå Loftet) premiere. Frankly my dear, I don’t give a damn!

Viktigere er luke nummer 15.

Wrestling15-w-milmuertes

Wrestlingverden er ikke bare WWE.  Når Robert Rodriguez nye TV-kanal El Rey skulle etablere seg, trengte de noen «killer apps».  El Rey er en engelskspråklig kanal som særlig retter seg mot hispanics. Og om wrestling er populært i USA så er det ingenting i forhold til Mexico.  Dermed var det klart at de måtte skape en wrestlingserie.

Løsningen ble Lucha Underground.  Det var en helt ny måte å skape en promosjon på.  Det er bygget opp i sesonger,  og skript og filming stjeler hemningsløst fra både Rodriguez estetikk og latinamerikanske telenovellas.  Resultatet ble ekstremt populært, og i skrivende stund har sesong 1 en rating på 9.0 på IMDB.  (Sesong 2  startet innspilling i november og har premiere i januar.)

Spørsmålet var hvem som skulle får representere dem i julekalenderen, og valget falt på den regjerende Lucha Underground Champion: Gilbert Cosme, a.k.a. Judas Mesias a..k.a. Ricky Banderas a.k.a. Mil Muertes. Det er de som sier at man ikke lenger kan lage «overnaturlige» gimmicker a’la The Undertaker, Kane og så videre, og de bruker Bray Wyatts manglende suksess som eksempel. Svaret er nok heller at de ikke drar gimmicken langt nok.

En ung mann som ble fanget i en sammenrast hus i et massivt jordskjelv og lå fanget mens han hørte alle rundt seg gli inn i dødsriket. Men ikke ham. Eventuelt ble han spyttet ut igjen.Mil Muertes, «De tusen døde», er en juggernaut. Det ultimate uovervinnelige monsteret i LU. Med sin teleporterende manager/ledestjerne/skytsengel Catrina ved sin side har han spredd død og fordervelse i LU. Spørsmålet er bare hvem som kan makte å vippe ham av tronen.

Tegneserier14-c-nemi

Det er rart å tenke på at det snart er 20 år siden en blek svartkledd jente med ben i nesa så dagens lys for første gang. Norges ukronede tegneseriedronning, den uforlignelige Nemi Montoya. Opprinelig som en figur på skaperen Lises, første spede serieforsøk, «Den Svarte Siden»  men snart viste Nemi seg som en åpenbar hovedperson.  Siden den gang har hun harvet over mye,  stått i last og brast med sin snusforuftige venninne Cyan, fått seg kjæreste, spist enorme mengder sjokolade og levert skarpe skråblikk på det meste som rører seg.  Hun liker drager, eventyr og øl midt i uka, og hater vekkerklokker, regninger og konseptet «bli voksen».  Hun er den venninnen alle egentlig trenger, ikke fordi det er gøy, men fordi alle har gått av noen som sier akkurat det de tenker uten å legge noe i mellom.  Hun har et hjerte av gull, men ikke forvent at hun alltid følger det.  Som Dogbert sier «Sarkasme er et hjelpemiddel som noen ganger får oss til å se ting litt klarere».  Jeg har en stort sett komplett samling Nemi på Norsk, men hu har også vært en suksess internasjonalt, særlig i England o Irland der hun er fast inventar  i gratisavisa Metro.

Fly15-f-ac47

Det er noen fly alle kjenner til. Navn som Jumbojet, Spitfire eller F-16.  Og så Dakota’en. Eller for å gi det fulle og hele navnet:  Douglas C-47 Dakota.  Dakota var forøvrig RAFs navn på flyet,  i USAAF  var betegnelsen Skytrain. Denne militære utgaven av passasjer- og fraktflyet DC-3 ble produsert i et enorm antall fra 1941 frem til 1945. Alt i alt 16079 fly,  inkludert 4937 eksemplar av den russiske lisenskopien Lisunov Li-2, 487 eksemplar av den japanske lisenskopien Showa L2D  og 607 sivile DC-3. Det betyr at ikke bare er det fortsatt en rekke som fortsatt flyr,  noen av dem er fortsatt i kommersiell drift!  Ikke bare er de solid bygget og nærmest uslitelige, om noe går galt kan det stort sett repareres med en skiftenøkkel og en slegge. Ordtaket er: «The only replacement for a DC-3 is another DC-3».

Men det er ikke kun i sivil luftfart dette flyet er standhaftig.  Under Vietnamkrigen utviklet USA AC-47 Spooky (med kallenavnet  «Puff, the Magic Dragon»)  Dette var det første «gunshipet» produsert i et betydelig antall (53 stykk).  Tre 7.62 mm General Electric GAU-2/M134 miniguns er montert så de skyter gjennom lastedøren og to vindusåpninger på venstre side.  Flyet gir luftstøtte ved å legge seg i en slak venstresving over målet, mens minigunene åpner opp på alt som røre seg. Takket være at det kunne sirkle over målområdet i timesvis, og ha med seg tonnevis av ammunisjon var det et svært kjærkomment syn for patruljer som hadde rotet seg bort i Vietcong og blitt låst fast i en ildsone. Den dag i dag er Spookyer i operativ tjeneste i luftforsvaret til Colombia og El Salvador.

Airfix gav ut et nyskåret byggesett i skala 1:72 i fjor, og fra før har Italeri et byggesett  første gang gitt ut i 1979 som har blitt jevnlig oppgradert. I skala 1:144 har Roden et veldig bra modellbyggesett som jeg har bygget som en sivil DC-3. Kinensiske Trumpeter har den definitivt nyeste utgivelsen i 1:48.