PolCos Julekalender 2015 – Luke 13


St. Lucia og 3. søndag i advent.

Wikipedia forteller meg at St. Lucia er en øynasjon i det østlige Karibia med to karakteristiske fjellene, Pitonene, på sin vestkysten. Det er kjent for sine strender og rev-dykkesteder, samtregnskogen i innlandet med fossefall som ved Toraille. Det har avsondrede vulkanske strender og fiskevær samt luksuriøse feriehotell, og hovedstaden Castries, er et vanlig stoppested for cruiseskip.

Så da vet vi det, på tide å åpne luke nummer 13.

Wrestling13-w-samoajoe

Nuufolau Joel «Joe» Seanoa, a.k.a. Samoa Joe er en «ROH original». Et av de største navnene i indysirkuset.  Men de senere årene har han stort sett slummet i TNA, i stadig dårligere kamper. Han virket lei, og uinspirert.  Derfor var det med bange anelser mange leset at han hadde signert for WWE,  nærmere bestemt NXT.  Når han først dukket opp var det grunn til uro. Han vagget rundt med moobs i den klassiske pysjamas-shortsen han har lagt seg til, og svettet som en gris i en sauna.  Men Det gikk ikke mange månedene før han gjenfant kampformen og humøret. Han virker sterkere og bedre kondisjonert enn på lenge, og et etterlengtet heel-turn har hjulpet ham mye.  Det er ikke ofte WWE lar en signering beholde navnet de er kjent under. Men fleipingen om «Tonga Tom» og «Polynesia Pete» viste seg premature.  Samoa Joe er Samoa Joe. Han er The Samoan Submission Machine. Og han er Finn Balor hittil største utfordring.

Tegneserier13-c-nextwave

Marvel har en enorm persongalleri, bygget opp over snart 70 år. Da er det naturlig at en del av dem ikke brukes så mye.  Så når Warren Ellis fikk Stuart Immonen fikk mer eller mindre frie tøyler til å «finne på noe» med noen av dem, så lot de seg ikke be to ganger.  Resultatet var den episke miniserien Nextwave: Agents of H.A.T.E.

Teamet består av monsterjegeren Elsa Bloodstone; Monica Rambeau, tidligere Captain Marvel med en fortid i Avengers; Tabitha Smith, tidligere medlem av X-Force under navnene Meltdown og BoomBoom; Aaron Stack, The Machine Man; og den nye karaktere The Captain, tidligere kalt Captain ☠☠☠☠ (det sensunrete ordet var så vulgært at Captain America angivelig «banket syv nyanser av det ut av [ham]» og forlot ham i en søppelcontainer med et såpestykke i munnen».)

De er nominelt Taskforce for H.A.T.E. ( the Highest Anti-Terrorism Effort) ledet av den psykotiske Nick Fury-parodien Dirk Anger, men når miniserien starter har de begynt å mistenke at H.A.T.E. ikke er like uskyldige og velgjørende som de utgir seg for.

Opphavsmenn og Marvel selv er ikke helt enige om dette er kanon-Marvel, (den siste utviklingen tilsier at det er kanon), men det er uansett en fryktelig morsom miniserie!

Fly13-f-defiant

Boulton Paul Defiant var et britisk jagerfly brukt av RAF under andre verdenskrig. Defiant ble konstruert og bygget av Boulton Paul Aircraft som en «turret fighter», uten noen fremoverrettede våpen.

På slutten av 30-tallet hadde teknikere forelsket seg i det motordrevne kanontårnet.  Det ga mulighet for konsentrert maskingevær-ildgiving. Problemet var at slike kanontårn er tunge saker.  De kan fungere greit på et tungt bombefly som stort sett flyr mye i rett linje,  men på et mer bevegelig enmotors jagerfly viste det seg fort å være en svært dårlig løsning.  Defiant-flyene var effektive mottrekk mot tyske bombefly, men så snart det var en jagerflyeskorte tilstede var de i store problemer.

Riktignok fikk Defiant en ny vår som nattjager, men fra midten av 1941 ble de gjenværende flyene brukt til andre tjenester.  På skytterskoler, som utgangspunkt for tidlig elektronisk krigføring mot tyske radarinstalasjoner, eller som trekkfly for luftmål brukt til artilleritrening.

Totalt ble 1064 fly produsert, men kun ett komplett eksemplar er bevart. Det står utstilt på RAFs museum i Hendon i London, som jeg besøkte i 2014.

Airfix slapp ett splitter nytt byggesett av Defiant tidligere i år i skala 1:72.  Og ja det står definitivt på ønskelisten. MPMs utgivelse ble dermed avleggs over natten, selv om det også er ansett som ganske bra. I 1:48 skala er det Classic Airframes byggesett som er enerådende, men den siste utgaven av dem er 10 år gamle, så ikke så lette å finne. Nå nedlagte FE Resin ga ut en resinmodell i skala 1:144 for mange år siden.