PolCos Julekalender 2015 – Luke 12


Vips var vi halvveis i advent, så om du ikke har vært skikkelig snill resten av året har du et langt lerret å bleke skal du unngå kull i julestrømpen!

Vær snill og åpne luke nummer 12.

Wrestling12-w-Jericho

«I’m from Winnipeg you idiot!» var svaret Christopher Keith Irvine a.k.a. Chris Jericho ga en sinna tilskuer som ba ham «dra hjem til Toronto».  Jericho er mannen som kan 1004 wrestlinggrep («Hold 1: Arm Drag, Hold 2: Armbar, Hold 3: The Moss Covered 3-Handled Family Credenza…») og han er ikke redd for å skrive dem ned og lese dem opp for deg.

Han startet karrieren i WCW men følte at de ikke ville satse på ham, og valgte å bytte over til WWF/WWE. Der dukket han opp rett før årtusenskiftet, etter en lang rekke kryptiske videopromoer med en dommedagsklokke som tellet nedover.  En spinn på det såkalte Y2K-problemet, men tolket du hintene rett skjønte du at det ikke var Y2K, men Y2J! helt siden den gang har fansen med jevne mellomrom bedt ham «Save us, Y2J». Han har rekorden for antall intecontinentaltitler (9 totalt)  og vant i 2013 en avstemning på WWE.com om tidenes beste intercontinentalmester med solide 63% av stemmene. Han har sanket sammen en haug andre titler også og er den første WWE Undisputed World Champion når han i 2001 holdt både WCW og WWF øverste titler.

Etter 2013 har han stort sett jobbet når han føler for deg.  Han er frontman i rockebandet Fozzy som har gitt ut 6 album siden 2000 og jevnlig turnerer i USA og Europa,  har spilt i en rekke B-filmer (blant annet Sharknado 3), deltatt på den amerikanske utgaven av Skal-vi-danse?, jobbet som programleder for et quiz-show i hjemlandet, og er vert for en svært populær podcast.

Men hver gang han har klart å overbevise fansen om at denne gangen, denne gangen kommer han ikke tilbake, så kan du banne på at når det passer som best eksploderer lydanlegget med ett «BREAK THE WALLS DOWN!».  For det er sant som han sier: «Heels LIE!»  og han er «The Best In The World at What He Does».

Tegneserier12-c-ratqueens

Har du spilt rollespill noen gang? Vel da burde du kjenne deg igjen i verdene til Rat Queens.  Denne fantasyserien med fire svært besynderlige damer: Rockabilly alven Hannah (magiker), hipster dvergen Violet (kriger) som barbert skjegget før det ble kult, ateisten Dee (prest) , som kommer fra en familiebakgrunn i en kult som tilber Lovecraftiske monstere og er eneste menneske i denne buketten, og hippie halvingen Betty (tyv), hvis idé om et solid måltid er en pose med narkotika og godteri.

Deres eventyr er nedskrevet av Kurtis J. Wiebe, og etter at tegneren Roc Upchurch fikk sparken ette å ha litt avslørt som konemishandler har først Stjepan Šejić og nå tess Fowler overtatt som tegner.

Serien som debuterte i fjor ble gjenstand for mye kritikerros og vant flere priser.  Særlig for hvor elegant og likefremt den portrettere homo- og biseksualitet og ulike kjønnsroller.

Fly12-f-mosquito

De Havilland DH.98 Mosquito er en britisk multi-rolle kampfly med en to-manns besetning som ble brukt under og etter andre verdenskrig. Det var en av få operativ front-linje fly fra denne perioden bygget nesten utelukkende av tre og fikk tilnavnet «The Wooden Wonder». Opprinnelig var det tenkt som et ubevæpnet bombefly som ville kunne unnslippe fiendtlige jagerfly på ren fast.

I praksis ble det brukt til alt fra fotorekognisering,  som «stifinner» for bombeformasjoner til nattjager.  En uventet positiv bieffekt av materialvalget var at det hadde et ekstremt lite radarsignatur, nærmest «stealth» egenskaper.  Motorene var de legendariske Merlin V12-erne til Rolls Royce, og bestykkingen kunne være formidabel, med 4 20mm maskinkanoner i nesen, og 4 maskingevær i vingene.

Det ble holdt i produksjon helt frem til 1950, når det ble faset ut til fordel for mer moderne jetfly.  totalt ble det produsert 7,781 fly,  hvorav omtrent 1000 etter krigen. Det ble fløyet av norske piloter under krigen, og tjenestegjorde også senere i det norske Luftforsvaret (et eksemplar er utstilt på det nasjonale flymuseet i Bodø).  Det er fortsatt en liten håndfull bevart i flygedyktig stand.

I skala 1:72 er det Hasegawas serie som stammer fra slutten av 90-tallet som er mest aktuell, mens vi venter på at Airfix får ut fingeren og lager en ny versjon. I skala 1:48 er det Tamyias utgivelse fra 1998 som er den fresheste. Og skal du ha det virkelig stort ga Airfix ut ett splitter nytt byggesett av Mosquitoen i skala 1:24 i år.