PolCos Julekalender 2015 – Luke 10


Da er det bare 2 uker igjen til jul!

Skynd deg! Åpne luke nummer 10!

Wrestling10-w-cesaro

Sveits er kjent for mye, blant annet  en del ting de egentlig ikke har laget: Gjøkur, jodling, sjokolade, hemmelige bankkontoer og sveitserost for eksempel. men Claudio Castagnoli, a.k.a. (Antonio) Cesaro, kan de absolutt ta æren for.  Etter å ha hatt suksess i ROH kom han under WWEs vinger i 2011.  han tilbrakte et år i FCW (forløperen til NXT) før han debuterte på TV i april 2012.  Siden den gang har han plukket opp noen ulike titler,  og generelt blitt kjent blant fansen som den beste wrestleren som aldri har fått et solid push.

10-w-swissdeathI stedet har han blitt belemret med vesker, jodlling og alskens ræl.  Det var først når han ble koblet med Tyson Kidd som hadde jenfunnet seg selv i NXT det tok av. «Uppercats» som de uoffisielt ble døpt herjet i tag-team divisjonen.  men så forsvant Kidd med en nakkeskade, som han ennå ikke er tilbake fra.  Og nylig ble det klart at Cesaro måtte under kniven han og, etter å ha hatt en lums skulderskade i månedsvis uten eentlig å være klar over det.  Det er nemlig ulempen med å være et fysiologisk unikum: Når du er så god at du på 65 % fortsatt utklasser andre på 100 %. Cesaro er brutalt sterk, og når han returerer til ringen tror jeg rett og slett ikke WWE har noe valg,  han må dyttes oppover i hierarkiet.

Fun fact: Cesaro snakker fem språk flytende: Engelsk, tysk, italiensk, fransk, og sveitsertysk

Tegneserier10-c-bombqueen

Jimmie Robinson skapte Bomb Queen som en parodi på de «sexy antiheltene» som var på moten rett etter årtusenskiftet. Hovedpersonen er selverklært sjef, despott og tyrann over New Port City.  Opprinnelig var hun del av ev firerbande: The Queens, men etter at de hadde beseiret alle helter i byen, hadde de andre tre vendt seg mot henne.  Nå har hun nedlagt forbud mot alle former for bygrensene, opphevet alle lover mot kriminalitet og bruker en endeløs rekke marionett-borgemestere (de har en tendes til å stryke med) for å kontrollere byen.

De amerikanske myndigheten godtar det både fordi de da vet hvor de har henne, men også fordi hennes «frisone» har ført til at kriminalitetsraten i resten av USA har sunket til bunns. Derimot er den en mystisk gruppe som kaller seg Skyggemyndigheten som forsøker å fravriste henne makten, i tillegg til en haug med mer eller mindre noble superhelter som lar seg irritere av at en skurk vinner på denne måten.  Dessuten er det noe mystisk med den katten hennes…

Fly10-f-h4_2

Har du sett filmen The Aviator med Leo DiCaprio  vet du at Howard Hughes var en underlig skrue. De siste årene han levde var han mest kjent for å være veldig eksentrisk og veldig rik. men han bygget den formuen på blant annet flyproduksjon.

I 1942 utlyste det en amerikanske krigsdepartementet  en anbudskonkurranse for et fly som kunne krysse Atlanteren med en stor nyttelast. Krigstidprioriteringer betydde flyet ikke kunne være laget av strategiske materialer (f.eks aluminium). Årsaken var behovet for å transportere krigmateriell og personell til Storbritannia, samtidig som alliert skipsfart i Atlanterhavet led store tap til tyske U-båter.

Henry J. Kaiser slo seg sammen med Howard Hughes om et prosjekt verden ikke hadde sett maken til.  Kaiser var konstruktør av «Liberty» skip, og dette var i sannhet ikke en flyvebåt, men et flyveskip. De fikk en kontakt på tre fly som skulle bygges inne 3 år. Da det stort sett var en trekontruksjon ble tilnavnet «Spruce Goose» (et navn Hughes hatet) eller «The Flying Lumberyard».

Stadige forsinkelser og uvennskap mellom de to konstruktørene innebar at det først var i 1947 prototypen og eneste eksemplardet som nå het H-4 Hercules var ferdig. På dette tidspunktet var Hughes gjenstand for en etterforskning i kongressen.  hadde han urettmessig fått statlig støtte til en «hvit elefant»?  I 2. november 1947 var en lang rekke journalister invitert til en taxi-test av flyet, med Hughes selv ved spakene,  og på det siste oppløpet tok giganten av og fløy en distanse på halvannen kilometer.  Det var alt mastodonten fløy, men det var nok, det beviste at det fungerte, og at Hughes ikke hadde underslått offentlige midler på et dødfødt prosjekt.10-f-h4_1

Flyet er i dag utstilt på Evergreen Aviation Museum i McMinnville, Oregon.

Vil du bygge «tregåsa»  må du enten avfinne deg med den litt aparte skalaen 1:200, eller rydde godt med plass. Russiske A-model har nemlig gitt ut et byggesett i skala 1:72!  A-model er generelt ansett som mildt sagt ujevn kvalitet, fra «nesten OK» til «umulig å bruke annet enn som en røff inspirasjon», men de lager byggsett av fly ingen andre gjør. En H-4 i 1:72 skala har et vingespenn på 53», altså 135 cm… Selv i 1:144 skala ville jeg hatt noen utfordringer med å ha det på utstilling!