PolCos Julekalender 2015 – Luke 9


I dag er det finale i Piasquiz!  Så det så!

Skynd deg å åpne luke nummer 9!

Wrestling9-w-emma

Australske Tenille Averil Dashwood, a.k.a. Emma, var en av det første kvinnene som etablerte seg på toppen av «nye» NXT. Der Paige var den kalde og litt bitre heelen med et hjerte av gull, var Emma den goofy og klønete faceen som innerst inne ar en opportunistisk egoist.  De hadde noen episke kamper, men når hun tok steget opp på RAW gikk det meste galt.

Hun ble introdusert som den dansende groupien til komi-wrestleren Santino Marella,  og siden de fleste tilfeldige TV-seere og publikummere ikke hadde fåt øynene opp for NXT ennå, hjalp det ikke at man forsøkte å komprimere en personlig utvikling som hadde skjedd dynamisk over ett år i NXT til to uker på RAW…

Sommeren 2014 ble hun arrestert for nasking etter at hun ikke hadde betalt for et Ipad-deksel på en Walmart på self-checkout. Det førte til at WWE først sa henne opp, og så ansatte henne igjen to timer senere etter en massiv backlash i sosiale medier. Resten av året var hun i praksis en «jobber to the stars» på RAW.

I januar 2015 returnerte hun til NXT, med en tilpasset gimmick, som kynisk og desillusjonert  selverklært «veteran». Det endte med et heel-turn mot den sprudlende optimistiske Bayley. «Dark-Emma» var født, og etter at hun ble koblet med Dana Brooks, et partnerskap der begge får fremheve sine beste egenskaper og dekket over sine svakheter, har hun gjenfunnet gnisten. Dana og Emma har nå involvert seg i en feide med Asuka, noe som neppe vil ende godt for de to. Emma har i tillegg startet sin egen Youtube-kanal med matlagningstema: A Taste of Tenille.

Tegneserier9-c-rasputin

Grigori Efimovich Rasputin var ikke bare «lover to the Russian queen» som Boney M synger.  Han var også etter sigende svært vanskelig å få has på, og beskyldes for å ha vært en medvirkende årsak til at Tsaren falt i aktelse og ble offer for en blodig revolusjon i 1917.   Han er også Hellboys mest standhaftige antagonist og nemesis.

I 1895 gav Rasputin den russiske heksa Baba Yaga en splint av sjelen sin. Hun begravde den ved Yggdrasils røtter, noe som gjorde ham udødelig. Etter at den jordiske Rasputin ble snikmyrded i 1916 tok he Ogdru Jahad med de gjenoppvåkne mystikeren og utnevnte ham til sin jordiske agent.  Han benyttet Nazismens fremvekst i sine planer. Resultatet var Prosjekt Ragna Rok.  Nazistene trodde han skulle hjelpe dem vinne krigen, men han var fullt klar over at det langsiktige resultatet ville være dommedag, med et påfølgende nytt Eden, med Rasputin som ubestridt hersker.  Det var Prosjekt Ragna Rok som manet frem demonen Anung Un Rama, bedre kjent som Hellboy  lille julaften 1944, og det er på samme tid Rasputins største triumf og bitreste skuffelse.

FlyLockheed P-38 Lightning

Det som følger med på modellbyggingen min vet at jeg som oftest holder meg til «gullalderen»  mellom 1930 og ca 1955. Flyindustrien hadde da begynt å eksprimentere seg vekk fra det standardformatet om hadde krystallisert  seg i kjølvannet etter første verdenskrig.  Tilsvarende var det i kjølvannet av Koreakrigen blitt mer eller mindre etablert en standard for hvordan jetjagere skulle se ut.

Men i gullalderen var «all bets off» og designere kastet seg ut i en virveldans av kreative ideer.

Et godt eksempel er en annen «tung jager»: Lockheed P-38 Lightning. Det distinkte utseende med to haler gjorde at tyskerne døpte det Gabelschwanz-Teufel (tvehalet djevel) mens japanerne kalte det 2飛行機、1パイロット  (To fly, en pilot).

Med to motorer og lang rekkevidde var det særlig i felttoget i Stillehavet det gjorde seg bemerket. Det var det eneste amerikanske jagerflyet som var i kontinuerlig produksjon fra Pearl Harbour (7. desember 1941) til VJ-day (2. september 1945). Totalt ble 10037 fly av denne typen bygget.

Et bemerkelsesverdig eksemplar er  41-7630, c/n 222-5757.  den 15. juli 1942 måtte seks P-38 jagere og to B-17 bomere på en transit-flight fra Maine i USA til Storbritannia nødlande på innlandsisen på Grønnland på grunn av tåke og dårlig vær. Mannskapene på flyene ble reddet, men de åtte flyene ble ovrlatt til elementene.  Så, 50 år senere ble det gjort alvor av ideen om å berge ett av flyene.  På det tidspunktet var flyene dekket av 90 meter snø og is, men etter en møysommelig utgraving og transport ble flyet flyttet til  Middlesboro, Kentucky og restaureringen kunne begynne.

Den 25. oktober kunne de omsider starte de to Allison V-1710 motorene, slippe løs 3200 hester så flyet, nå døpt «Glacier Girl», tok til vingene, for første gang på over 70 år.

Et så ikonisk fly er selvsagt behørig behandlet i modellform. I skala 1:144 er det Minicraft som regjerer, mens Dragon og Academy deler æren i 1:72. Vil du bygge en P-38 i skala 1:48 er det igjen Academy du bør gå for. (De har sågar et sett med dekaler for «Glacier Girl»!)  Er du mer kresen kan du velge en av Eduards utgivelser med Academys plastikk og deres egen PE, resin og lignende godsaker. Jeg har dessverre ikke fått tak i en av Academy utgivelser i 1:72 ennå.