PolCos Julekalender 2015 – Luke 4


Da var det plutselig blitt 4. desember gitt!

På høy tid å åpne luke nummer 4.

Wrestling4-w-kane

Glenn Thomas Jacobs har hatt mange roller i sin karriere.  Alt fra Juletre og en kopi-Diesel til en ond, ond tannlege.  Men først og fremst er han «The Big Red Machine», «The Devils Favourite Demon»: Kane.

Han har hatt perioder med maske og uten maske siden han debuterte i denne rollen i 1997. Jeg foretrekker førstnevnte, enten han faktisk fremstår som en ubønnhørlig monster, eller han overspiller alle klisjeene på en gang.  Nå nærmer han seg 50 år med stormskritt, men det hjelper ikke.  Uansett hvor mye han har jobbet for yngre stjerner,  vært en parodi på seg selv, eller vaset rundt i historier som ledere ingensteds: Når ringen eksplodere i flammer og gitarriffet begynner er han fortsatt i en posisjon der det ville være helt akseptabelt å henge en tittel på ham.

Men hvorfor ikke la han selv forklare hvem han er?

Tegneserier4-c-quinn

Dr. Harleen Frances Quinzel, M.D.  Eller Harley Quinn mellom deg om meg.  Litt uvanlig for en tegneseriefigur debuterte hun i en tegnefilmserie:  Batman: The Animated Series i september 1992. Da var hun en relativt todimensjonal karakter. Jokers «kjæreste» med et hoffnarr-tema. Det som skulle være en engangs-bruk, ble utvidet til en av DCs mest populære kvinner.  I 2011 rebootet DC serieuniverset sitt 8forn n’te gang) og Harley fikk en ny look. Hun var  fortsatt en psykotisk gærning, ble presset inn som medlem av Suicide Squad, før  dumpet Joker og bestemte seg for et heel-face turn. Nå er hun mer anti-helt enn skurk. Hun har et av-og-på forhold med Poison Ivy, og når Power Girl fikk hukommelsestap overbeviste Harley henne om at de egentlig var en kriminalbekjempene duo a’la Batman og Robin.

Fly4-f-S199

Gjenbruk er fornuftig. Så når det beseirede Nazi-Tyskland etterlot seg varehus fulle av flydeler i Tsjekkoslovakia, lot ikke den lokale flyfabrikanten Avia seg be to ganger. De ferdigstilte det som i praksis var Messerschmitt Bf109G-6 fly under typebetegnelsen Avia S-99. Men etter å ha produsert rundt 40 var det tomt for DB605-motorer i 1947.  Løsningen ble å ta i bruk samme motor som opprinnelig hadde vært brukt på He 111-bombefly  (Junkers Jumo 211 F). Denne versjonen ble døpt Avia S-199.

Den resulterende bastarden var fryktelig vanskelig å fly. Det hadde dårligere bestykking (siden Jumo-motoren ikke var satt opp for en kanon i propellnavet.  Løsningen var å bruke en tysk løsning med to ekstra maskingevær i gondoler under vingene. Det forbedret ikke akkurat prestasjonene.  Et annet problem var med synkroniseringen av maskingeværene i snuten, og mer enn en pilot skjøt vekk sin egen propell

Likevel fikk Avia S-199 se plenty av action.  Den nye staten Israel var nemlig desperat på jakt etter våpen for å forsvare seg, men det var en våpenembargo på eksport.  Løsningen ble de tsjekkoslovakiske flyene.  De var bedre enn ingenting, og selv om pilotene (som var vant til bedre varer fra sin krigstjeneste i ulike europeiske flyvåpen) hatet det, og det var tett i tett med barnesykdommer, kjøpte Israel tilsammen 25 fly via mellommenn.

De så tjeneste under krigen med Egypt i 1948, og klarte seg overraskende bra. Men det gikk ikke lang tid før bedre fly ble anskaffet, blant annet utrangerte Spitfire-fly som Tsjekkoslovakia hadde arvet fra RAF.

De ironiske i at det som opprinnelig var et ikonisk nazi-tysk jagerfly var en av de viktigste elementene i forsvaret av den nye jødiske staten, er påfallende.  Det er i dag bevart 3 S-199 fly, av de over 600 som ble bygget.

Til å være et relativt obskurt fly har det blitt gitt ut forbausende mange modellbyggesett av det. I 1:144 finne det resin-sett. I skala 1:48 er det HobbyCrafts utgivelse fra slutten av nittitallet, reutgitt i forbedret utgave av Academy i 2010 som er lettest tilgjengelig. I 1:72 har «nye» KP i løpet av de siste to årene gitt ut en rekke S-199 byggesett basert på AZ models sin serie Bf109G-byggesett. (AZ Models eier nå varemerket KP.) Jeg har ikke bygget noen av settene og har de heller ikke i stashen.