PolCos Julekalender 2015 – Luke 3


«Alle gode ting er 3 sies det».  (Er det egentlig skjult reklame for Norske Skog og trelastindustrien?) Uansett, jeg har fri i dag!

Dermed er stemningen satt for luke nummer 3.

Wrestling3-w-balor

Fergal Devitt, a.k.a. Prince Devitt, a.k.a. Finn Bálor.  Etter å ha startet karrieren i hjemlandet Irland dro han i 2006 til Japan og vant det som var å vinne. Samtidig la han seg til ekstravagante kroppsmaling og teatralske entréer.  I fjor våres signerte han for WWE, og debuterte i NXT med et nytt ringnavn inspirert av de gæliske mytologiske skikkelsene  Fionn mac Cumhaill og Balor, Demonenes konge.

Det gikk ikke lenge før han fant frem kroppsmalingen igjen, og er i skrivende stund regjerende NXT Champion. Du kan kanske slå Finn,  men når han henter frem demonen, taper han ikke. Random fun fact: Det var han som lærte Becky Lynch å wrestle, når hun meldte seg på wrestlingskolen han underviste på i Irland etter å ha løyet på alderen.

Tegneserier3-c-comedian

Det er godt gjort for en karakter som dør i første episode av en tegneserie å bli så ikonisk. Men det er drapet på  Edward Morgan Blake, The Comedian, som setter hele handlingen i gang i The Watchmen. Han er kanskje det arketypiske eksempelet på Alan Moores dekonstruksjonen av superheltmyten. Tegneren Dave Gibbons, slet lenge med designet.  Han ville ikke stjele gimmicken til The Joker, så han valgte i stedet en bart&cigar løsning inspirert av Groucho Marx.  Uniformen var i utgangspunktet mer militaristisk ble tonet ned og en «voldtekstmannsmaske» var prikken over i’en.  The Comedian er beskrevet som «hensynsløs, kynisk, og nihilistisk, og likevel med dypere innsikt enn de andre i rollen som den utkledde helten». Han ser det komplette meningsløse i tilværelsen som offentlig sanksjonert «helt», men spiller med i en runddans av død og fordervelse.

Fly3-f-Gladiator

Gloster Gladiator var RAFs siste biplan-jagerfly. Introdusert i 1937  var det også en populær eksportartikkel. 217 av det 747 som ble bygget ble solgt til utlandet: Belgia, Kina, Egypt, Finland, Frie Frankrike, Hellas, Irak, Irland, Latvia, Litauen, Norge, Portugal, Sør-Afrika og Sverige. Hærens flyvevåpen her i Norge hadde tatt i mot sine rett før det tyske angrepet på Norge.  9. april hadde vi syvoperative fly. Alle var stasjonert på Fornebu. De klarte å skyte ned fem tyske fly: to Messerschmitt Bf 110 jagerfly, to He 111 bombefly og en Ju 52 transport fylt med fallskjermjegere. En Gladiator ble skutt ned under luftslaget av den fremtidige Experten Helmut Lent, mens to ble skutt opp og ødelagt mens de fylte drivstoff og ammunisjon på Fornebu flyplass. De resterende fire operative jagerflyene ble beordret til å lande uansett hvor de kunne bort fra basen som var blitt erobret. Gladiators landet på islagte vann rundt Oslo og ble forlatt av sine piloter.

Tre Sea-Gladiators, med kallenavnene Faith, Hope og Charity, utgjorde en periode det eneste jagerforsvaret på Malta.  De siste Gladiatorene ble tatt ut av tjeneste i portugal i 1957, men det finnes fortsatt fortsatt noen få i flygedyktig stand.

Det norske flymuseet har restaurert en Gladiator som ble berget fra Lesjaskogvatn. N5641 var et av flyene No. 263 skvadron RAF måtte etterlate når de trakk seg tilbake i april og mai 1940. En lokal bonde hadde kjøpt vraket av tyskerne, og tatt var på det frem til 60-tallet.

Det finnes flere utgaver av Gladiatoren i skala 1:48 utgitt av Roden. I skala 1:72 er det Airfix sin nye utgivelse som definitivt har gjort tidligere utgivelser avleggs. Jeg har to ulike sett av denne utgivelsen i stash-haugen. Ingen har hittil gitt ut flyet i skala 1:144.