Hai på dai!


megalodon-toothPå den stadig voksende «bøttelista» mi (hmm, tema for en fremtidig artikkel tror jeg)  har jeg lenge hatt «å dykke med hvithai». I et dertil passende bur såklart.

Haier har nemlig alltid fascinert meg.  Er det fordi jeg er født i fiskene? (Nei.) Det er noe grasiøst over det som i praksis er en design som oppstod mens dinosaurene fortsatt bare var et glimt i Moder Evolusjons øye.  «If it works, don’t fix it»  og så videre. Det betyr selvsagt ikke at alle haier har holdt seg uforandret i 450 millioner år.  Det finnes en lang rekke haier som har forsvunnet ut av slektstreet av ulike årsaker.

Den mest berømte er uten tvil Carcharodon megalodon.  Hvorfor har akkurat denne rakkeren blitt en populærkulturell slager? Er det C-filmene til SyFy, eller pseudodokumentarene til Discovery?  Eller oppstod disse først i kjølvannet av folks interesse for denne 18 meter lange etemaskinen?

Spielbergs Jaws beviste tydelig at vi mennesker liker å bli skremt av tanken på en kjempestor hai.  En medvirkende årsak  er antagelig at når vi er i vannet er vi smertelig klar over at vi ikke er på hjemmebane.  C. megalodon er egentlig bare en hvithai skrudd opp til 11.  I likhet med de fleste haier er det ikke så mye som kan ende opp som fossiler.  Det meste av skjellettet er brusk, men det er tennene da.  I det siste har det blitt vasket opp en rekke slike på kysten av Nord-Carolina,  og skremmer vannskrekk på de som ikke vet bedre, men tror C. megalodon har tatt en «kvastfinnefisk» og bare gjemt seg for vitenskapsmennene.

Men heldigvis døde C. megalodon ut for 2,6 millioner år siden, etter et sted mellom 12 og 25 millioner år som apex predator i verdens oceaner. Likevel, sannsynligheten for at en rabiat vitenskapsmann skulle kunne gjenskape en slik hvalfanger, er adskillig større, enn for at man kan trylle frem en ny Tyrannosaurus rex ved å blande riktig mengde DNA fra frosk, høne og salamander i et reagensrør.

Og det er kanskje det som er hemmeligheten.  En T. rex er tross bare en litt stor emu med store tenner, den kan vi møte i duell med maskingevær og HMMWVs og RPG-runder.  En biologisk ubåt som kan bite en cabin-cruiser i to?  Not so much.

megalodon