«Wear the damn hat!»


holmesNoen ganger blir Tv.-serier ofre for sin egen suksess, og drar ut et par ganske elendige sesonger på tampen av livsløpet. Ikke fullt så ofte blir TV-serier ofre for sine hovedrolleinnehaveres suksess.  BBCs fabelaktige «Sherlock» faller i den siste kategorien.

Det kan ikke være lett for showrunner Moffat å planlegge innspillinger når de to viktigste skuespillerne har full turnus i Hollywoods største produksjoner.  Martin Freeman har vandret til Ensomfjellet og tilbake igjen på hårete små føtter, mens Benedict Cumberbatch har løst tyske krigskoder.  Og nå skal minsanten begge to finne sin rettmessige plass i Marvels filmunivers.

Derfor blir det bare en julespesial i år, og den har de like så godt plassert tilbake i victoriatiden. «The Abominable Bride» blir dermed lakmustesten for hvor Sherlock «Sherlock» egentlig er.  

Cumberbatch kan umulig klare å overgå Jeremy Bretts legendarisk tolkning av rollen, men noe sier meg at så lenge de holder selvreferansene litt tilbake bør de han klare å turnere en finfin tolkning av verdenshistoriens mest berømte detektiv. Freeman er utvilsomt i stand til å ikle seg rollen som hans trofaste følgesvenn, særlig siden Watson så ofte har blitt redusert til en klønete idiot, stikk i strid med Sir Arthur Conan Doyles fortellinger.

Det er kanskje litt ironisk at den beste filmatiseringen av Watson i nyere tid er Jude Law i filmene med Robert Downey Jr. i tittelrollen.law-and-downey-in-sherlock-holmes-2009picture

Filmer som forøvrig har fått ufortjent mye tyn.  Vi må ikke glemme at slike episodiske røverfortellinger som Holmes-historiene er et eksempel på, var victoriatidens svar på superhelttegneserier.

Uansett, jeg ser frem til julespesialen. Jeg håper den, som de årvisse julespesialene BBC lager med Doctor Who, leker seg litt, har en dæsj julenostalgi, og generelt leverer varene.