Stolhet og fordom… og vandøde!


1. april 2009 kom det ut en artig liten bok fra Quirk Books i  Philadelphia.

Forlagsredaktør Jason Rekulak hadde året før moret seg med å sette opp en liste av populære elementer fra fandom: Ninjaer, pirater, zombier og apekatter og så videre, og parre dem med bøker som var i public domain. En av titlene han kom opp med var så bra at han kunne ikke slå den fra seg.  Han ringte derfor en av forfatterene sine Seth Grahame-Smith.  Han forklarte at han hadde et prosjekt,  som enn så lenge var lite mer enn en tittel.  Men han klarte bare ikke slutte å tenke på den, og ville at Grahame-Smith skulle se hva han kunne få ut av det. Tittelen var:

Pride and Prejudice and ZombiesPrideandPrejudiceandZombiesCover

Grahame-Smith begynte med den opprinnelige teksten i Austens roman, og la til  zombie- og ninjaelementer samtidig som han utviklet en overordnet plottlinje for det nye materialet. Grahame-Smith var den opprinnelige teksten i romanen godt egnet til bruk som grunnlag for en skrekkhistorie.

Han var også nøye med å beholde tidskoloritten og skrivestilen til Austen.  Resultatet ble en bok som fikk overveiende positive omtaler, og mange godord.  Det er kanskje ikke så rart at filmrettighetene ble snappet opp av Sony.

Men slik det ofte er har det vært en lang og kronglete vei fra bokhylla til filmlerretet.  Regency-æraen på starten av 1800-tallet er jo mest kjent for kostymedramaer med rikelig kjærlighets-forviklinger mellom unge adelige på jakt etter et godt parti.  Og det har jo ikke akkurat manglet på zombier i ulike variasjoner på TV og film.  Så det var en viss spenning knyttet til dette filmprosjektet.

Men nå er traileren her!

En kvintett vakre, dannede og kamptrente søstre som sømløst veksler mellom å vurdere beilere og beseire de rastløse døde. Hva er det å ikke like med det? Matt Smith (11. Doktor Who) og Charles Dance (Tywin Lannister) på rollelistene viser at det det er gjort bra castingarbeid ellers også. Joda, om den dukker opp på kino i februar så blir nok en tur! Ironisk nok en film som kanskje er aller mest stas for de som kjenner Austens orginaltekst inngående! Det viktige med slike prosjekt er at det tar det aparte konseptet sitt seriøst. De må ikke gjøre narr av seg selv, for da forsvinner halve moroa, og jeg synes traileren balanserer bra mellom «attityd», action og pompøs regency-dramaturgi.

Filmplakaten har forresten lagt seg tett opp til coveret på boken.

Orgueil_et_Prejuges_et_Zombies