Mannen i høyborgen – Kontrafaktisk fra Amazon Prime


Man-In-the-High-Castle2Alle som har hørt på Radioresepsjonen i høst har vel fått med seg begrepet «kontrafaktisk».  Kontrafaktisk historie er rett og slett en fortelling om hva som mest sannsynlig kunne skjedd om man endrer en eller annen forutsetning.

Phillip K. Dick er forhåpentligvis et kjent navn for de fleste.  Forfatteren bak klassikeren «Drømmer androider om elektrisk sauer» som ble filmatisert som Blade Runner, og i praksis oppfant sjangeren Cyberpunk.  Minority Report og Total Recall er andre filmatiseringer av hans bøker.  Og nå kommer det som mange regner som hans Magnum Opus:  «Mannen i høyborgen»,  eller «The Man in the High Castle«som den heter i original språkdrakt. Boken ble utgitt i 1962 og vant The Hugo Award for beste roman i 1963.

En av de viktigste temaene i fortellingen som er satt til 1962, er boken-i-boken «The Grasshopper Lies Heavy» skrevet av Hawthorne Abendsen, den eponyme «mannen i høyborgen».  Boken forteller den kontrafaktiske historien om hvordan det ville vært hvis Nazi-Tyskland og Japan ikke hadde vunnet andre verdenskrig i 1947.  En verden der USA ikke er en totalitær vassalstat, delt mellom krigens seierherrer, men i stedet en demokratisk supermakt.

the-man-in-the-high-castle

Forvirret?

Altså, «The Man in the High Castle»er en kontrafaktisk fortelling, der det eksisterer en kontrafaktisk historie som reflekterer verden slik vi kjenner den. En historie som ansporer noen individ til å gjøre opprør.

Etter noen år i development hell, er omsider Ridley Scott visjon for et TV-serie basert på boken realisert. Etter at BBC trakk seg ut, og SyFy ga opp å få finansieringen på plass, er det Amazon prime som nå slipper første sesong den 20. november. Amazon prime er som vi vet samme selskap som signerte det gamle Top Gear teamet når BBC ikke ville ha dem lenger.

Pilotepisoden har vært tilgjengelig på Amazon siden januar, men som piloter flest så er den nok ikke 100 % representativ for sluttresultatet.  (Du kan se den gratis, om du har en amazon-kundekonto).

På New York Comic Con i begynnelsen av måneden slapp de en full trailer:

Jeg registrere at boken-i-boken er endret til filmen-i-serie,  noe som er fullt forståelig, siden det er et visuelt medie. I boka er jo Abendsen en eksentrisk forfatter som etter sigende bor i et godt bevoktet fort, mens «The Grasshopper Lies Heavy» er en kjent og populær roman. I Tv-serien virker det som om det hele er mer underground. Noe som på noen områder virker mer logisk, nazister er tradisjonelt ikke kjent om tilhengere av en fri og uavhengig presse, kunst og kulturelle meningsutvekslinger. Derimot er det godt kjent for et særegent formspråk som er lett gjenkjennelig. Heldigvis har Scott og co-produsent Frank Spotnitz ikke har falt for fristelsen og dratt det ut i parodien.

Det blir nok definitivt til at jeg skal se serien, men om det er via en gratis prøveperiode eller via andre metoder [host] får vi se når den tid kommer…