«I. Know. Everything.»


jjlogoDet begynner å dra seg mot 20. november. Da slipper Netflix, sin vane tro, hele sesong 1 av Jessica Jones samtidig. Dermed begynner også trailerne å komme tett som hagl.

Det begynte med en relativt intetsigende trailer som slo an tonen for en måned siden:

Oppfølgeren var et morsomt lite klipp som ble sluppet på Facebook for to uker siden:

Og forrige uke kom traileren som understreker hvem som er sesongens viktigste antagonist:

La oss først klargjøre hvem Jessica Jones egentlig er.  Karakteren ble skapt av forfatter Brian Michael Bendis og tegner Michael Gaydos i Marvel MAX bladet Alias tilbake i 2001. Der lærte vi forhistorien hennes,  hun var en klassisk «brick» superheltinne.  Supersterk, kunne fly, tålte mye juling, i det hele tatt.  Hun hadde ikke utmerket seg på noen måte, var helt gjennomsnittelig flink til superhelt å være, selv om hun aldri helt fikk taken på det der med å fly.  Kreftene var et resulatet av at hun ble eksponert for ukjente radioaktive kjemikalier i en bilulykke som drepte resten av familien hennes. Det mest bemerkelsesverdige var at hun hadde vært avstandsforelsket i både Peter Parker (uten å vite at han var Spider-Man) og Johnny Storm,  kjent som Human Torch i Fantastiske4.

Heltegjerningen kom til en brutal stopp når hun støtte på Zebediah Killgrave, kjent som Purple Man.  Hans superkrefter er ikke så spektakulære, men desto mer effektive.  Han endrer ikke tankene dine, han endrer viljen din.  Han tok kontroll over Jessica i 8 måneder, og skapte et Stockholm-syndrom hos henne som var så sterkt at hun mistet oversikten over hvor hennes tanker slutet og hans begynte.  Bokstavelig talt mind-rape.

Alias vol.1 (Marvel)

Alias vol.1
(Marvel)

Det var først når han i et anfall av hubris sendte henne etter Daredevil, men ved en feil sendte henne til Avengers-bygningen situasjonen endret seg. Hun ble nemlig banket helseløs, og det var kun Ms. Marvels intervensjon som redde henne. Hun ble liggende i koma i månedsvis, mens Jean Grey møysommelig plukket bevistheten hennes fra hverandre og puslet den sammen igjen. (Sammen med en hendig liten mental sperre for å stoppe nye forsøk på tankekontroll.)

Når hun kom til seg selv innså Jessica at hun for det første tydeligvis ikke hadde det som trengtes for å lykkes som superheltinne, og for det andre var det deprimerende å oppdaget at hun hadde vært borte i 8 måneder uten at noen hadde savnet henne.

Det var da hun ga opp kostymet og startet detektivbyrå i stedet, og det er der tegneserien startet (og antagelig TV-serien også.)  I serien har hun senere giftet seg med Luke Cage, Power Man, og sammen har de en datter.  Hun har tatt opp igjen rollen som superhelt, blant annet som medlem av Avengers, både under sitt opprinnelige alias, Jewel, men senere som Knightress og Power Woman. Noe som førte til at de trengte en barnevakt, noe de fant i Squirrel Girl. (Hey, skal du holde ungen trygg, hvorfor ikke overlate ansvaret til den ene superhelten som per definisjon aldri taper en kamp.)

Killgrave er med andre for dårlige nyheter for Jessica. I TVserien spilles han av David Tennant, så Whovians har en real omstillingsprosess i vente. Jeg tar for gitt at de toner ned «purple»-delen av ham,  for effekten sin skyld. (Purpurfargede øyne når han bruker kreftene sine  holde i massevis.)

Av andre karakterer som er bekreftet for sesong 1 er Wil Traval i rollen som Simpson, basert på Nuke,  en pillemisbrukende og lettere psykopatisk ex-soldat med Stars&Stripes tatover i fjeset, kjent fra Daredevil.  Tenk Rorschach og Comedian fra Watchmen sin kjærlighetsbaby på redneck-steroider.

(Marvel)

(Marvel)

Carrie-Anne Moss er bekreftet i  rollen som en kvinnelig utgave av Jeryn Hogarth, fast advokat for Danny Rand, bedre kjent som Iron Fist. (Og ja, jeg synes det er en glimrende idé å skrive om slike biroller for å få en bedre kjønnsbalanse,  det er tross alt ikke kun menn som har juridisk embedseksamen lenger.)

(Marvel/Netflix)

(Marvel/Netflix)

Daredevil har filmet sesong 2, Luke Cage er i produksjon, og ryktene om Iron Fist seriens død er betydelig overdrevne.  Alt tener til at Marvel begynner å få sving på den TV-baserte delen av universet sitt også, og lader opp til TV-versjonen av Avengers: Defenders

(Marvel)

(Marvel)

Krysten Ritter er dessuten akkurat passe kjent til å ikle seg rollen.  Kjenner du henne igjen er det som Jesses kjæreste Jane Margolis i Breaking Bad, eller som Chloe i komiserien Don’t Trust the B—- in Apartment 23.  Interessant om hun tar med seg noen av de karakterene inn i tolkningen av Jessica. Trailer nr 2 der oppe er i hvertfall ikke så langt unna Chloe.

Rollebildene av Chloe lar seg dessuten lett "tilpasse" den nye rollen... (Original: ABC)

Rollebildene av Chloe lar seg dessuten lett «tilpasse» den nye rollen…
(Original: ABC)

Så har du planlagt å bingewatche hele sesongen den 20. november, skal du spre det litt utover, eller dropper du hele serien?