Norges nye jagerfly


De fleste har sikkert fått med seg at Norge omsider skal bytte ut de snart 40 år gamle General Dynamics F-16 Fighting Falcon jagerflyene med neste generasjon: Multirolleflyet Lockheed Martin F-35 Lightning II.

E-24 har en presentasjon med noen lekre bilder her.

Det neste spørsmålet er nærliggende: Kan jeg bygge en modell av det?

Vel det finnes en rekke byggesett på markedet allerede. Etter det jeg har sett er det Hasegawa som har det beste settet i 1:72, mens Kitty Hawk leder an i skala 1:48.  Ingen leverandører har gitt ut et 1:144 byggesett basert på produksjonsmodellen,  selv om det finnes noen utgivelser som bygger på X-35 prototypen. 

Om du liker en utfordring og føler for noe fargerikt i samlingen, kan du selvsagt bygge en modell av det første norske flyet før det ble malt:

F35_LockheedMartin_Norway

Er det i hele tatt noen som har den grelle grønnfargen i sortimentet?  Jeg tviler!

Ingen av byggesettene hittil har kommet med en norsk profil, og ved første øyekast hadde heller ingen ettermarkedsprodusenter levert. Spørsmålet var om Vingtor hadde fått sving på sakene?  Joda, de kjenner sin besøkelsestid, og har alt produsert arket 72-S02 «1/72 RNoAF F-35A markings – Roundels, fin marking & tail codes», som en bonusutgivelse.  Bonusutgivelsene er små ark som du kan bestille med gratis når du kjøper ett av de vanlige settene deres.

F-35_RNoAF_port

Så om du vil ha en «operativ» F-35 på hylla før Luftforsvaret får en på vingene over norsk jord er det fritt frem!