Moro for unga.


Dengang jeg vokste opp på 80-tallet var det ikke bare byggesett, lego og andre klassiske leker som stod på ønskelistene til jul og bursdag.  «Action figures»  var gjevt. Fortrinnsvis supplert med tegnefilmer og tegneserier.  Hvem husker ikke hvor tidlig man måtte opp på lørdagsmorgen for å få med seg Fun Factory på SKY, med Mr. P, Snoot og Crocker?  Eller etter skoletid på hverdagene når DJ Kat styrte showet sitt fra Hilversum, Holland.

djkat

Mine favoritter var  definitivt Transformers og G.I.Joe, men også M.A.S.K.  Men på lekefronten kunne egentlig ingenting måle seg med Star Wars. 

Jeg er nok ikke den eneste som har de samme varme minnene om gjennomkommersialiserte merkevarer på den måten. Av de fire er dessuten tre fortsatt «still going strong», og har dermed vært en part av barndommen til flere generasjoner.  Vi i den første generasjonen har dermed vokst opp og registrere, kanskje med et lite stikk av misunnelse, at dagens utgaver er så mye mer avansert og gjennomførte enn det vi ble avspist med.  Det hadde vært dårlige forretningsfolk som ikke innså at her er det et marked.  Særlig ikke om de har tatt turen innom e-bay og sett hvilke avsindige summer de mest ettertraktede utgavene i «mint-on-card» oppnår.smokescreen

Demed har det vokst frem et eget segment med ultraeksklusive samleutgaver, med en detaljrikdom og finish som gjør dem komplett uegnet for lek.  Som eksemplet over. Ja det er en Transformer, nærmere bestemt Smokescreen, som har kamuflert seg som en pinlig nøyaktig kopi av Subaru Impreza WRC-bilen Petter Solberg vant VM i Rally med. (For sikkerhets skyld i skala 1:24 siden det er en populær skala for modellbilsamlere…)

smokescreen2

Det virker kanskje litt tøysete,  men er vel egentlig ikke rarere enn folk som samler på førstedagsbrev, signerte fotballtrøyer eller LP-plater.

Todd McFarlane er kanskje et kjent navn for de som leste Edderkoppen på 90-tallet.  Han sluttet i Marvel,  startet sitt eget selskap,  begynte å utgi Spawn, og opprettet et eget leketøysfirma.  Med samarbeid med Clive Barker, og lisenser på alt fra sci-fi til horror-filmer var dette definitivt leker med 18 års grense.  Og det solgte som varme hvetebrød.  Hvem skulle trodd at folk som samler på tegneserier,  filmnerder og gamere mer en gjerne dekorerer samlingen sin med tilhørende modeller og statuer? Når han først hadde brøytet vei, var det mange som kastet seg på bølgen, ikke alle hadde suksess, men et selskap som kanskje overlevde på å utnytte markedet for leker for voksne barn og barnslige voksne, var LEGO.

red riding hood

Jeg er heldigvis ikke helt er på nivå med de ivrigste samlerne.  Jeg har riktignok både noen zombier, og noen av McFarlane Toys mer legendariske utgivelser som Rødhette over her, trygt lagret (M.O.C.) men jeg har de ikke utstilt (mest av plasshensyn for å være ærlig).

Samtidig er jeg fascinert over hva det faktisk er mulig å gjenskape i lite format,  ikke så rart kanskje, jeg er tross alt modellbygger! Derfor hender det jeg surfer rundt, og ser hva som rører seg. Det er egentlig noe sjarmerende med folk om tørr å være uhemmet entusiastiske over noen så enkelt som ett nytt LEGOsett eller at samlingen deres med Avengers-figurer er komplett.  I den forbindelse kom jeg over en morsom kåring fra 2012 når nerdesiden underscoopfire.com kåret de 100 beste actionfigurene gjennom tidene. (100-5150-11, 10-1)

Det var heldigvis mye kjent på topp 10, men en raritet jeg bet meg merke i var denne:

gijoe-Roddy-Piper-figure

Laget i ett opplag på kun 1000, og alt for 3 år siden verdsatt til over $1000,  er det vel prototypen på nerding i n’te-potens.  En legendarisk wrestler gjenskapt som en G.I.Joe-figur. (Verdien har beppe gått ned nå som Piper ikke er blant oss lenger.)

Det er kanskje crossover-spesialene som røsker hardest i nostalgien, og samtidig har høyest «wow» faktor.  Særlig Hasbro liker å leke seg der.  Jeg har tidligere nevnt deres homage til nå nedlagte M.A.S.K. men når du kombinerer Transformers og G.I.Joe?  Vel… du får ting som «The SDCC 2013 Exclusive G.I. Joe / Transformers «The Epic Conclusion» Crossover Set«

sdccex

Det er nesten urettferdig.  Særlig for de av oss som husker tegneseriene.  For ja,  i en alternativ storyline er faktisk G.I.Joe, Tranformers (og Marvels helter) i samme tegneserieunivers!

Er det ikke det de sier,  det beste med å bli voksen er at du endelig kan kjøpe de lekene du har lyst på?