Kulturnatt Trondheim – Propaganda på Dora


Kulturnatt-v211. september er Kulturnatt Trondheim.  Det er mye og mangt som sikkert er verdt å få med seg, og det meste har gratis adgang. Men jeg må ærlig innrømme at hodet ennå ikke er helt komfortabel med å måtte stå opp før 7 om morgenen for å rekke jobb.  Et arrangement var jeg likefullt oppsatt på å få med meg.: Foredraget om propagandafilm i kongesalen i Dora med påfølgende visning av den norske dokumentaren Det grodde frem fra 1947. Og det var faktisk ikke fordi jeg kjenner en av arrangørene,  det fikk jeg først greie på i dag!

Filmen er laget av Lyder Selvig (nei jeg hadde ikke hørt om ham før jeg heller, og jeg er antagelig mer filminteressert enn deg).  Han var en hjemvendt norskamerikaner som ble leder for Trondheim kinematografer i 1938.  Under krigen ble det tatt en del skjulte filmopptak, og etter freden kom, gikk Selvig i gang med å klippe sammen en dokumentar. Den skulle ikke kun  vise hvordan den tyske hærmakten bokstavelig talt hadde snudd byen på hodet og gitt den voksesmerter,  men også hvordan motstandsbevegelsen vokste frem.  Grunnlaget var opptak før og under og etter krigen, både fra tyske og norske kilder, det ble supplert med dramatiserte scener der rollene spilles av de involverte selv.

Kommentarsporet er lest av Henry Røsoch. Det begynner i en sober og litt stakkato tone,  slik vi kjenner det fra gamle filmaviser, men underveis sklir han over i ren sarkasme når det begynner å butte i mot for okkupasjonsmakten.

I perioder var det litt hakkete fremvisning, men heldigvis ble ikke filmen skjemt av det. Lydsporet, på ett unntak nær, ble nemlig ikke påvirket.  At 70-år gamle filmopptak blir enda litt mer rufsete enn de i utgangspunktet var, er ingen stor krise.  (Forklaringen fikk jeg etterpå,  filmen hadde kommet så sent til arrangørene at det var tvunget til å kjøre den direkte fra en 5Gb minnepinne, så macen den ble visst på klarte rett og slett ikke buffre bildet fort nok.)

Uansett,  en artig filmopplevelse, særlig siden tematikken er lokalgeografisk. Det er ikke så ofte krigsdokumentarer bygges opp på den måten.

Før filmen var det foredrag om propaganda i levende bilder, som konsept og historisk virkemiddel.  Opprinnelig var jo ikke propaganda et negativt ladet begrep. Det var rett og slett tenkt som dokumentariske filmer som søkte å opplyse og påvirke seerne.

Vi fikk en kort innføring i Ur-propagandaen som ble skapt i Storbritanni for å pynte på inntrykket av slaget ved Somme under første verdenkrig,  om skotten som oppfant dokumentarfilmen som sjanger,  og en forklaring på hvorfor Leni Riefenstahls Triumph des Willens ikke er en propagandafilm.  (Den er alt for kunstnerisk, forseggjort og «over the top».)

Så fikk vi se to eksempler på hvordan angrepet i Norge ble presentert i propagandafilmene.  Først et utdrag fra Why we Fight!  den amerikanske serien på syv propagandafilmer regissert av Frank Capra og med animasjoner av Walt Disney Studios.  Så fra den tyske filmen Kampf um Norwegen. Denne filmen ble aldri utgitt. Enten det var fordi den sveitsiske regissøren malte norsk standhaftig motstand mot overmakten i et litt for heltemodig lys, eller rett og slett fordi Tyskland heller ville presentere at man rullet opp Frankrike så lett som bare det, snarere enn å understreke at man endte med å bruke månedsvis på å bekjempe det som i teorien var en forsvarsløs nøytralstat med tilnærmet ikke-eksisterende forsvar. (og pådro seg krigens første tapte slag, Narvik, i samme slengen.)

Denne filmen var lenge antatt tapt, inntil den plutselig dukket opp på Ebay (hvor ellers?) og ble kjøpt av en bergensk professor i 2006.flygeblad

Arkivsenteret som arrangerte hadde også pyntet opp med en rekke eksempler på propaganda. Trykksaker, flygeblader og plakater både fra krigen, og tiden etter.  Dessuten innså jeg på vei inn at det faktisk ikke er første gang jeg er på en kulturell happening på Dora.  Jeg var nemlig på filmvisning av Das Boot på Dora for mange herrans år siden, den gangen Kosmorama var virkelig oppsatt på å ha særforestillinger der ingen skulle tru at nokon kunne bu vise film.

Fikk du med deg noe av Kulturnatt Trondheim? Fortell, fortell!