Hva sier piraten? Piraten sier Arrrr!


pirateMange fikk kanskje med seg at i en fersk dom ble det bestemt at norske nettleverandører nå skal blokkere visse internettsider. Årsaken til denne sensuren som deler av underholdningsbransjen har sutret seg til er frykten for ulovlig fildeling.

Det er kanskje symptomatisk at dette første alvorlige inngrepet i nettfriheten skjer med bakgrunn i kommersielle hensyn og utdatert teknologi.  For hvor mange er det egentlig som laster ned musikk og filmer i stort monn?  I en verden av mer eller mindre legale strømmetjenester er det stort sett bare det eklektiske, lokale og sære som man trenger torrents for å ha tilgang til. 

Det finnes naturligvis en drøss måter å omgå slike sensurløsninger. En løsning er å benytte seg av VPN eller proxytjenester, du kan søke opp torrentene via Google, Bing eller andre søkemotorer, du kan skifte til en annen torrentside blant det enorme antalletsom ikke blir sperret. (Noen gode tips i så måte fra Torrentfreak finner du her.) Eller du kan rett og slett bytte «oppslagsbok» eller DNS-tjener om du vil. Jeg har lenge brukt Googles tjener: 8.8.8.8 på grunn av bedre stabilitet,  men et annet alternativ ble satt opp av Piratpartiet.  Ingen overraskelse kanskje at de er i spissen for å beskytter oss på internett.

Uansett hvilken løsning du velger, så har de publisert en enkel bruksanvisning både for PC og Mackintosh-maskiner.

Jeg oppfordrer selvsagt ingen til å benytte Pirate Bay, Extratorrent eller lignende sider til å bryte loven, så last og del kun materiale du lovlig kan se på, Mmmkay?