Ulykken på Shoreham Air Show


(ITV via Twitter)

(ITV via Twitter)

Dagens store nyhetssak har vært ulykken på flystevnet i Shoreham.  Kort oppsummert: Rundt klokken 13:20BST (12:20 UTC) klarte ikke flyet å gjennomføre en vertikal loop-manøvere, og krasjet på motorveien A27 like nord for flyplassen, piloten skjøt seg ut rett før flyet traff bakken.  I det flyet eksploderer og treffer fire biler. Veien ble stengt i begge retninger.  Sju personer på bakken ble ca klokken 16:30BST (15:30UTC) bekreftet drept og 15 andre bekreftet skadet. Piloten av flyet ble trukket fri fra vraket av flyet. Kolleger beskrev ham som erfaren og uttalte at han var kaptein hos British Airways. Han hadde tidligere fløyet Hawker Siddeley Harrier i løpet av sin karriere i Royal Air Force før han begynte i British Airways. [Kilder: Bognor Regis Observer, The Guardian, BBC World Service].

Jeg tenkte det var verd å komme med litt utfyllende informasjon, siden de fleste nyhetsredaksjoner antagelig har sommervikarere i turnus fremdeles.

Hvert år på sensommeren arangere RAFA ( Royal Air Forces Association) et flystevne på Shoreham Airport (IATA: ESH, ICAO: EGKA), også kjent som Shoreham (Brighton City) Airport, i Sussex i Sør-England. Shoreham Airport ble etablert i 1910, og er dermed Storbritannias eldste lufthavn som fortsatt er operativ, og det populære stevnet har blitt arrangert hvert år siden 1989.

I likhet med de fleste show av denne typen som har vært arrangert i mange år har heller ikke Shoreham vært spart for ulykker.  Den inntil i dag mest alvorlige hendelsen inntraff den 15. September 2007.  En Hawker Hurricane fra andre verdenskrig styrtet nær Lancing College. Piloten, Brian Brown, ble drept i ulykken, den første dødsulykken i historien til stevnet. Det påfølgende stevnet i 2008 inneholdt en spesiell hyllest til Brown.

Ulykkesflyet var en toseters Hawker Hunter T.7, med sivilt registreringsnummer G-BXFI. I likhet med mange veteranfly hadde det tillatelse til å bære sin tidligere militære serienummer WV372.

Ulykkesflyet fotografert i 2013 (wikipedia)

Ulykkesflyet fotografert i 2013
(wikipedia)

Hawker Hunter er en subsonisk jetjager, senere skolefly, som ble introdusert i 1954, og pensjonert fra aktiv tjeneste i fjor. De siste tiårene var det kun i rollen som skolefly det ble brukt militært, men det har alltid vært en populær «warbird».  Det var en eksportsuksess, som ble brukt i land så spredd som som Chile, Sverige, Somalia og India. Totalt ble det produsert 1972 eksemplar, hvorav 71 av typen T.7. Flytypen var kjent for å være akrobatisk, og ble blant annet brukt av de britiske oppvisningsteamene Blue Diamonds og Black Diamonds, såvell som sveitsiske Patrouille Suisse. 7. september 1953 satte en Hawker Hunter Mk. 3, WB188 fløyet av Neville Duke, verdensrekorden i lufthastighet i horisontal flukt når den oppnådde 1171 km/t. Rekordens sto seg i knapt 3 uker før en Supermarine Swift F.4, WK198 fløyet av Michael Lithgow forbedret rekorden med 16 km/t.

Youtube-brukere Dan Tube filmet showet fra en kolle utenfor lufthavnen og postet like etter ulykken denne videoen:

Dagens ulykke er årets fjerde fatale flystevneulykke, og den mest alvorlige siden Sknyliv-katastrofen i 2002 der en Sukhoi Su-27 fra det ukrainske luftvåpens oppvisningsteam, Ukrainian Falcons, styrtet ned i publikumsområdet under en oppvisning på Sknyliv lufthavn nær Lviv, Ukraine, og etterlot 77 døde og over 500 skadde.

Her i vesten er det jo forbudt for flyene som fly oppvisning å gjøre det direkte over publikumsområdene,  et tiltak som ble iverksatt etter ulykken under Flugtag ’88 stevnet på Rammstein luftstasjon i Tyskland i 1988.  Den gangen var det tre fly fra Frecce Tricolori,  det italienske luftvåpenets oppvisningsteam som kolliderte i luften og pløyde inn i folkemassene, med 67 omkomne og over 300 alvorlig skadde som resultat.

Shoreham-ulykken er dog spesiell, ikke kun fordi det er lenge siden andre enn piloter og mannskap har vært involvert i slike ulykker, men også fordi de omkomne denne gangen etter rapportene å dømme var tilfeldige motorister på motorveien A-27 som går forbi lufthavnen.